ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У липні ІМІ зафіксував 11 злочинів проти свободи слова в Україні

08.08.2023, 10:00

У липні експерти ІМІ зафіксували 11 злочинів проти свободи слова в Україні. З них чотири вчинила Росія проти медіа і журналістів. 

Такими є дані щомісячного моніторингу Інституту масової інформації "Барометр свободи слова".

Серед злочинів проти медіа, які скоїла Росія - поранення журналістів та юридичний тиск.

Водночас ІМІ зафіксував сім порушень свободи слова, за які відповідальні громадяни України. Це випадки побиття, погроз, цензури та непрямого тиску на журналістів і медіа.

У липні на фронті загинули три медійники, які стали на захист України:

  • Костянтин Гнітецький - військовослужбовець та колишній відеограф філії Суспільного в Рівному, загинув 16 липня під час обстрілу позицій російськими військами біля населеного пункту Діброва на Луганщині.
  • Дмитро Рибаков - військовий, журналіст та історик, загинув на Запорізькому напрямку 18 липня. До війни працював редактором і медіаконсультантом у виданнях Chas.News, "Forbes Україна", LB, "Українська правда".
  • Максим Шварцман - військовий, фотокореспондент, відеооператор чернівецького інформаційного агентства “А.С.С.”, загинув на Донеччині 15 липня.

Загалом, за даними ІМІ, внаслідок російської збройної агресії проти України загинули 66 медійників, 10 з них – під час виконання професійної журналістської діяльності.

У липні поранення отримали троє журналістів, як українських, та і іноземних. Так, контузію на фронті отримала журналістка ТСН Юлія Кирієнко в зоні бойових дій на Донеччині, де знімала матеріал про українських захисників. “Росіяни почали прицільний обстріл чи то з танка, чи з то гаубиці – ми не встигли зрозуміти. Відчули на собі п'ять прильотів, два з яких – прицільно в бліндаж, у якому ховались. На щастя, під час перезарядки їхньої гармати ми встигли сісти в машину і виїхати з-під обстрілу", – розповіла журналістка.

Оператор медіакомпанії Deutsche Welle Євген Шилко дістав осколкове поранення 22 липня під час обстрілу міста Дружківка Донецької області російськими касетними боєприпасами. Знімальна група DW потрапила під російський обстріл під час знімання тренувань українських військових на полігоні біля Дружківки.

Також поранення отримав журналіст французької інформаційної агенції AFP Ділан Коллінз. Це сталося 24 липня унаслідок атаки безпілотника поблизу Бахмута Донецької області. Всі журналісти були під час виконання професійної діяльності і робили сюжети про українських військових.

Ситуація зі свободою слова в Україні, відповідальність за яку лежить на українських громадянах 

Серед семи порушень свободи слова, за які відповідальні громадяни України, – випадки побиття, погроз, цензури та непрямого тиску. Випадки зафіксовано у Рівному, Сумах, Києві, Черкасах, а також на Одещині та Полтавщині. 

Так, у Сумах ІМІ зафіксував два випадки погроз, які стосувалися місцевого видання Цукр. Невідомі почали погрожувати знищенням редакції після публікації матеріалу про життя місцевої ЛГБТ+-спільноти. Заклик до знищення редакції видання з'явився в телеграм-каналі “Суми: Головне”. “Вони просувають модну повістку ЛГБТ, омежний спосіб життя та інші соєві якості. Фінансується ця клоака невстановленими міжнародними фондами. Ну, ми знаємо, які там правозахисники і що саме вони фінансують – поширення підорства і підтримки гендерних невизначеностей. Пора знищити цю смердючу діру”, – йдеться в дописі телеграм-каналу, де вказана фактична адреса редакції.

Поліція розпочала кримінальне провадження за фактом погроз журналістам видання "Цукр" (ч.1 ст.345-1 Кримінального кодексу України “Погроза або насильство щодо журналіста”).

Вдруге виданню вже погрожували вбивством колективу. У дописі в тому ж самому телеграм-каналі невідомі оприлюднили фото співробітників “Цукру” з прізвищами, підписавши його “Вороги народу. Розстрільний список 2024”. 

На Одещині у місті Ананьїв невідомі побили головного редактора газети “Вісті Ананьївщини” Володимира Сєдова. Цей напад він пов'язує зі своєю професійною діяльністю, зокрема з розслідуваннями щодо корупції місцевої влади. Внаслідок нападу у журналіста травмовано пальці руки та діагностовано струс мозку. Поліція почала розслідування нападу за ч. 2 ст. 345-1 (погроза або насильство щодо журналіста) Кримінального кодексу України.

Детальніше тут.

Liked the article?
Help us be even more cool!