ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Медіарух вимагає негайного звільнення, а не тимчасового відсторонення голови Укрексімбанку

06.10.2021, 12:04
Фото - фейсбук Євгена Мецгера
Фото - фейсбук Євгена Мецгера

Медіарух "Медіа за усвідомлений вибір" вимагає негайного звільнення, а не тимчасово відсторонення Євгена Мецгера з посади голови правління “Укрексімбанку”. Міністерство фінансів та Кабінет Міністрів України повинні дати гідну та справедливу оцінку неприпустимим кримінальним діянням очільника державного банку і прийняти рішення про його невідповідність посаді. 

Окрім того, Медіарух вимагає від правоохоронців неупередженого та об'єктивного розслідування нападу посадовців “Укрексімбанку” на знімальну групу “Схем” — журналіста Кирила Овсяного та оператора Олександра Мазура. Порушники повинні понести покарання у відповідності до кримінального законодавства України.

Дії очільників та працівників державного “Укрексімбанку” є безпрецедентними. Проти журналістів застосували фізичну силу, їх незаконно утримували, вони були фактично взяті у заручники з метою вилучення зібраної інформації, а також був протиправно проведений їхній обшук. Таким чином в даному випадку має місце не просто кримінальний проступок, передбачений статтею 171 Кримінального кодексу України, а тяжкий злочин: захоплення і утримання журналістів як заручників, що передбачає до 15 років позбавлення волі відповідно до статті 349-1 Кримінального кодексу України.

Голова правління Євген Мецгер віддавав протиправні накази і його підлеглі цілком усвідомлювали, що робили. Варто нагадати, що виконання явно злочинних наказів не знімає з підлеглих відповідальності і не перекладає її на керівника — виконавці несуть всю повноту кримінальної відповідальності.

Медіарух сподівається, що правоохоронні органи та Кабінет Міністрів будуть об'єктивними та неупередженими і не допустять уникнення відповідальності порушників попри їхні посади чи зв’язки.

Заява відкрита до підписання іншими організаціями та медіа, надсилайте підписи на .

4-й канал

Медіарух "Медіа за усвідомлений вибір" започатковано 5 лютого 2019 року. Першими підписантами меморандуму Медіаруху стали "UA:Перший", Українське радіо, Громадське радіо, ІА Укрінформ, ІА Інтерфакс-Україна, Liga.net, "Дзеркало тижня. Україна", НВ, "Цензор.нет", 5 канал, "Український тиждень", Opinion, низка регіональних медіа, Незалежна медійна рада, громадські організації "Детектор медіа", "Інститут масової інформації", "Інтерньюз-Україна", "Центр демократії та верховенства права", "Фундація "Суспільність", "Національна асоціація медіа", "Донецький інститут інформації", "Інститут демократії імені Пилипа Орлика", "Центр прав людини Zmina" та інші організації, окремі журналісти – загалом понад 70 учасників. Вступити до Медіаруху або підтримати його можна, звернувшись до координатора Вадима Міського: vadim.miskyi@gmail.com.

Як повідомляв ІМІ, 4 жовтня в Києві співробітники державного Укрексімбанку напали на знімальну групу “Схем” під час запису інтерв’ю з головою правління фінустанови Євгеном Мецгером прямо в його кабінеті.

Поліція Києва розпочала кримінальне провадження за фактом перешкоджання професійній діяльності журналістів програми “Схеми” (ч. 1 ст. 171 Кримінального кодексу України).

Укрексімбанк звинуватив журналістів “Схем” у протиправному заволодінні інформацією з обмеженим доступом (банківською таємницею) і порушенні Кодексу етики українського журналіста.

4 жовтня журналістів програми “Схеми” запросили на допит як потерпілих для встановлення всіх обставин події в Укрексімбанку під час запису інтерв'ю з головою правління Євгеном Мецгером.

4 жовтня редакції “Схем” вдалося відновити відео, видалене працівниками Укрексімбанку під час нападу на знімальну групу програми в кабінеті голови державного банку Євгена Мецгера.

5 жовтня Наглядова рада Укрексімбанку повідомила, що розпочала перевірку обставин конфлікту з журналістами “Схем”.

6 жовтня голова правління Укрексімбанку Євген Мецгер заявив про складання своїх повноважень на час проведення слідчих дій поліції та внутрішньобанкової перевірки щодо конфлікту з журналістами “Схем”.

6 жовтня Генеральний прокурор Ірина Венедіктова заявила, що Офіс Генпрокурора не покриватиме дії співробітників державного “Укрексімбанку”, які напали на знімальну групу програми “Схеми”. Відповідальним буде повідомлено про підозру.

Liked the article?
Help us be even more cool!