ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Запорізькі журналісти закликають владу відреагувати на системне перешкоджання з боку посадовців міськради

01.02.2021, 11:15
Момент штовхання депутатом журналістки Катерини Майбороди. Фото – 061.ua
Момент штовхання депутатом журналістки Катерини Майбороди. Фото – 061.ua

Понад 20 журналістів Запоріжжя звернулися з відкритим зверненням до органів центральної влади, де просять втрутитися в ситуацію, яка склалася через системний недопуск журналістів на сесії Запорізької міської ради та засідання постійних депутатських комісій.

Про це йдеться у зверненні до Президента України Володимира Зеленського, Прем’єр-міністра України Шмигаля, міністра внутрішніх справ Арсена Авакова, міністра культури та інформаційної політики Олександра Ткаченка, голови Комітету Верховної Ради з питань свободи слова Нестора Шуфрича, уповноваженої ВРУ з прав людини Людмили Денісової.

“Протягом останнього року в Запоріжжі склалася критична ситуація щодо доступу представників ЗМІ до Запорізької міської ради. З травня 2020 року, всупереч закону, міський голова Володимир Буряк та інші представники міської влади системно перешкоджають журналістам займатися професійною діяльністю. Так, з травня працівники ЗМІ не мають змоги потрапити на сесійні засідання Запорізької міської ради та виконавчого комітету, а з початку 2021 року – і на засідання постійних депутатських комісій”, – йдеться у зверненні. 

У зверненні зазначається, що свої дії посадовці обґрунтовують рішенням Місцевої комісії з питань техногенно-екологічної безпеки й надзвичайних ситуацій (ТЕБ НС) №9 від 23 березня 2020 року, яке вже не має законної сили з травня 2020 року. Оскільки постанова уряду №211 від 11 березня 2020 року, яка встановлювала повний локдаун, зокрема обмеження на відвідування приміщень органів влади, органів місцевого самоврядування, діяла лише до 22 травня 2020 року.

Журналісти зазначають, що режим карантину наразі регулюється постановами Кабміну №641 від 22 липня 2020 року та №1236 від 9 грудня 2020 року і в цих постановах не міститься жодних обмежень на відвідування приміщень органів влади, органів місцевого самоврядування не тільки щодо журналістів, а й стосовно всіх громадян.

Також у зверненні нагадується, що Верховна Рада 16 червня 2020 року внесла зміни до Закону України “Про інформацію”, надавши право журналістам після показування посвідчення збирати інформацію на територіях, де оголошено надзвичайні стан та ситуацію або вжито адміністративних та медико-санітарних заходів (карантин).

“Таким чином, посилання на нормативний акт, який втратив чинність, як на підставу для обмеження діяльності журналістів, має розцінюватись як протиправне перешкоджання законній діяльності журналіста, що тягне за собою кримінальну відповідальність, передбачену статтею 171 Кримінального кодексу України”, – йдеться у зверненні.   

Водночас у зверненні наголошується на бездіяльності поліції, яка системно відмовляється приймати до Єдиного реєстру досудових розслідувань заяви журналістів про перешкоджання професійній діяльності з боку посадовців Запорізької міської ради.

“Такі незаконні дії з боку посадовців Запорізької міської ради призводять до порушення демократичних засад і перешкоджають базовому праву громади отримувати інформацію про рішення, які ухвалюють посадові особи, та процес розподілу коштів платників податків. Зауважимо, що пандемія COVID-19 не завадила міській владі провести масштабний фестиваль Khortytsia Freedom, не заважає проводити заходи, сесії та комісії без засобів індивідуального захисту (судячи з фото пресслужби). Проте, очевидно, заважає дотримуватися закону та враховувати рішення Кабінету Міністрів, Верховної Ради України, а також  права та потреби громадян України”, – йдеться у зверненні.

Журналісти просять адресатів “втрутитись у ситуацію, стати на захист демократичних цінностей і основних засад правової держави, розпочати розслідування та допомогти журналістам захистити право на професійну діяльність, а громаді Запоріжжя – на інформацію”.

Як повідомили представниці ІМІ в Запорізькій області ініціатори звернення, наразі під ним підписалися 24 представники й представниці місцевих медіа і профільних громадських організацій. Звернення надіслали адресатам 30 січня 2021 року. Водночас його ще можна підписати до 5 лютого 2021 року, надіславши свій підпис (ПІБ, місце роботи, статус) на електронну адресу [email protected].

Нагадаємо, 27 січня в Запоріжжі журналісти пікетували будівлю міської ради, оскільки вчергове не змогли потрапити на засідання міськради. Під час спроби журналістів потрапити до приміщення міськради між ними та поліцією сталася штовханина, унаслідок якої постраждала редакторка запорізького видання “Неначасі” Катерина Майборода.

20 січня охорона Запорізької міської ради не пустила журналістку сайту 061.ua Ельміру Шагабудтдінову і редакторку “Неначасі” Катерину Майбороду на засідання постійних комісій.

18 січня головного редактора порталу “Гвозді” Богдана Василенка не пропустили на засідання постійної комісії Запорізької міської ради з питань охорони здоров'я та соціального захисту населення.

22 грудня 2020 року головного редактора порталу “Гвозді” Богдана Василенка не пропустили на територію міськради, де в сесійній залі відбувалася презентація проєкту міського бюджету Запоріжжя 2021 року. 

21 грудня 2020 року друга позачергова сесія Запорізької міськради пройшла без участі журналістів. Під час сесії міський голова Запоріжжя Володимир Буряк відмовився виносити на голосування питання про присутність на сесії журналістів, бо вони не є представниками органів місцевого самоврядування.

1 грудня 2020 року перша сесія Запорізької міської ради відбулася також без присутності представників ЗМІ та громадськості у зв’язку з карантинними обмеженнями.

4 листопада 2020 року двох запорізьких журналістів не пустили на  позачергову сесію міськради.

Liked the article?
Help us be even more cool!