ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Запоріжжі між журналістами та поліцією сталася штовханина через недопуск до міськради

27.01.2021, 15:00
Фото – Дмитро Смольєнко, Укрінформ
Фото – Дмитро Смольєнко, Укрінформ

У Запоріжжі будівлю міської ради пікетували журналісти, оскільки представники регіональних ЗМІ вчергове не змогли потрапити на засідання міськради, повідомляє Укрінформ.

Між журналістами та поліцією сталася штовханина. Правоохоронці зачинили центральний та чорний вхід до будівлі міськради, залишивши ЗМІ за парканом.

Журналісти викликали поліцію та написали заяви про перешкоджання журналістській діяльності. 

Водночас депутати від фракції “Європейська солідарність” підготували проєкт рішення про “Забезпечення безперешкодного права відвідування адміністративної будівлі виконавчого комітету ЗМР” із дотриманням протиепідемічних заходів.

“На вході майже сутички між журналістами та поліцією. Ми вважаємо грубим порушенням законодавства недопуск журналістів до будівлі на пленарне засідання. Я відправив лист про те, що, відповідно до законодавства та згідно з пунктом 5 регламенту Запорізької міської ради, депутатська фракція має право, і ми скористалися цим правом і ініціювали запрошення ЗМІ на пленарне засідання. Цей лист було проігноровано. Міський голова посилається на карантин, але акцентую увагу всіх присутніх на тому, що ми не можемо трактувати постанови Кабміну чи законодавства на свій розсуд. У постанові Кабміну про встановлення карантину та запровадження обмежувальних протиепідемічних заходів з метою запобігання поширення на території України коронавірусу, немає жодного слова про те, що можуть обмежуватися права журналістів”, – сказав під час сесії депутат Олександр Константинов (фракція “Солідарність”).

Водночас депутат від фракції “Єднання” Дмитро Сірий заявив, що сесія транслюється на муніципальному телеканалі, отже не є закритою.

“Прямої заборони (доступ журналістів. – Ред.) у постанові Кабміну немає, але в цій постанові є певні заборони, щодо перебування певної кількості людей на квадратних метрах. Пряму відповідальність за це несе головуючий”, – додав Сірий.

Після півгодинного обговорювання депутати поставили проєкт рішення на голосування. Але якраз у цей момент на муніципальному телеканалі ввімкнули хвилину мовчання з нагоди Дня пам’яті жертв Голокосту.

Лише 19 депутатів підтримали рішення про “відчинення” міськради для журналістів. Після чого депутати від “Європейської солідарності” залишили сесійну залу.

До акції протесту з вимогою не перешкоджати їхній роботі у висвітленні роботи міської ради долучилися представники шести місцевих ресурсів: “Форпост”, “Гвозди Запорожья”, “061”, “Неначасі”, “Акцент”, “Запорізький центр розслідувань”, а також представниця “Чесно” в Запоріжжі, повідомляє Радіо Свобода.

Журналісти розповіли, що з весни 2020 року вони позбавлені можливості відвідувати сесії міськради та депутатських комісій та не можуть повноцінно висвітлювати діяльність міських органів влади Запоріжжя.

У міськраді пояснили обмеження чинними нормами карантину. Як виняток на засідання допускають лише працівників муніципального каналу "Z", які роблять пряму трансляцію сесійних засідань міської ради.

Як повідомляв ІМІ, 20 січня охорона Запорізької міської ради не пустила журналісток на засідання постійних депутатських комісій. Відмову охорона аргументувала карантинними обмеженнями. 

18 січня головного редактора порталу “Гвозді” Богдана Василенка не пропустили на засідання постійної комісії Запорізької міської ради з питань охорони здоров'я та соціального захисту населення.

22 грудня 2020 року головного редактора порталу “Гвозді” Богдана Василенка не пропустили на територію міськради, де в сесійній залі відбувалася презентація проєкту міського бюджету Запоріжжя 2021 року. 

21 грудня 2020 року друга позачергова сесія Запорізької міськради пройшла без участі журналістів. Під час сесії міський голова Запоріжжя Володимир Буряк відмовився виносити на голосування питання про присутність на сесії журналістів, бо вони не є представниками органів місцевого самоврядування.

1 грудня 2020 року перша сесія Запорізької міської ради відбулася також без присутності представників ЗМІ та громадськості у зв’язку з карантинними обмеженнями.

4 листопада 2020 року двох запорізьких журналістів не пустили на  позачергову сесію міськради.

Постанова Кабінету Міністрів “Про встановлення карантину та запровадження обмежувальних протиепідемічних заходів з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2” від 9 грудня 2020 року не містить обмежень діяльності журналістів. 

Ознайомитися з матеріалом щодо роботи журналістів під час посиленого карантину в період з 8 до 25 січня можна тут.

Liked the article?
Help us be even more cool!