ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Запоріжжі через карантин журналісток не пустили на сесію міськради

04.11.2020, 12:38
Фото – Ельміра Шагабудтдінова
Фото – Ельміра Шагабудтдінова

Двох журналісток сайтів 061.ua і “Паноптікон” не пустили 4 листопада на позачергове засідання сесії Запорізької міської ради, аргументуючи карантинними обмеженнями. Також не була проведена онлайн-трансляція засідання.

Про це регіональній представниці ІМІ повідомила журналістка 061.ua Ельміра Шагабудтдінова.

Про скликання позачергової сесії на сайті міськради повідомили також 4 листопада об 11:00 з посиланням на заяву міського голови Володимира Буряка на його сторінці у фейсбуці. В анонсі не повідомлялося про обмеження доступу до сесії журналістів, але коли кореспондентка 061.ua уточнила час та місце проведення сесії в прессекретарки міського голови Діани Семенової, то отримала відповідь, що на сесію журналісти не будуть допущені, а також не проводитиметься онлайн-трансляція.

“Позачергова сесія проходить у закритому режимі: закрили й доступ журналістів до приміщення мерії і не організували онлайн-трансляцію. Ми не маємо можливості відстежити, які рішення були ухвалені, що було ухвалено з голосу, бо немає і результатів голосування. У пресслужбі мерії нам заявили, що сесія коротка і тому вирішили не проводити онлайн-трансляцію, а доступ обмежили через карантин. Водночас в управлінні зовнішньої політики посилаються виключно на березневе рішення комісії ТЕБ та ЧС про обмеження доступу”, – розповіла журналістка 061.ua.

За словами Ельміри, вона з колежанкою із сайту “Паноптікон” Вікторією Шмуліною намагалися скористатися своїм законним правом на інформацію і пройти в приміщення міськради на сесію, але їх не пустили, посилаючись на карантинні обмеження та заборону на допуск сторонніх осіб. 

“Вхід нам перегородив начальник відділу внутрішньої політики Сергій Шулдик. Він пояснив, що сесію закрито на підставі рішення комісії з техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій, а начальник управління внутрішньої політики, преси та інформації Владислав Ніколаєв, який був там, також підтвердив, що сесію закрито, але не зміг пояснити, що заважало організувати трансляцію”, – розповіла Ельміра Шагабудтдінова.

За словами журналістки, їм вдалося пройти в приміщення через вхід до тервиборчкому, але далі їх знову не пустив начальник відділу внутрішньої політики Сергій Шулдик з охороною.

Також журналістки зафіксували велику кількість представників поліції, які розмістилися в коридорі й ніяк не реагували на те, що відбувається.

Юрист ІМІ Алі Сафаров повідомив 061.ua, що з березня 2020 року постанова Кабміну щодо карантинних обмежень змінилась і змінювалася майже щотижня. Фактично з цієї постанови прибрано обмеження щодо журналістів. Є деякі обмеження щодо відвідування приміщень певною кількістю людей, але заборону відвідувань приміщень органів місцевого самоврядування, органів місцевої ради зараз прибрано. 

Також, за його словами, до статті 25 Закону “Про інформацію”, де вказано права журналістів, внесли зміни, у яких прямо зазначено право журналістів перебувати в місцях, у яких оголошено карантин. Тобто, додав юрист, обмеження журналістів до доступу на сесію під приводом карантину будуть незаконними й не відповідатимуть вимогам чинного законодавства. 

Крім того, медіаюрист зазначив, що в міськраді не можуть закрити доступ журналістів без відповідних рішень щодо порядку допуску осіб до приміщення міськради. 

“Це має визначатися або регламентом, або спеціальним рішенням щодо порядку допуску сторонніх осіб на період COVID-19. Кожен орган місцевого самоврядування ухвалює рішення, вони можуть називатися по-різному. У будь-якому разі такий документ має бути, але ж якщо його немає, а охоронець на вході каже, що просто через карантин вас не допускають, то це вже  порушення законних прав журналістів і тягне за собою відповідальність, згідно зі статтею №171 КК України”, – сказав Алі Сафаров.

Liked the article?
Help us be even more cool!