ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Двох запорізьких журналісток не пустили до міськради на засідання постійних комісій

20.01.2021, 17:21
Фото – фейсбук Катерини Майбороди
Фото – фейсбук Катерини Майбороди

Охорона Запорізької міської ради не пустила 20 січня журналістку сайту 061.ua Ельміру Шагабудтдінову і редакторку “Неначасі” Катерину Майбороду на засідання постійних комісій.

Про це редакторка “Неначасі” Катерина Майборода повідомила представниці ІМІ в Запорізькій області.

Відмову охорона аргументувала карантинними обмеженнями. Журналістки викликали поліцію, але навіть після цього їм не дозволили пройти на засідання. В результаті вони написали дві заяви про перешкоджання професійній журналістській діяльності.

Так, медійниць не пустили на засідання постійної комісії з питань освіти, науки, культури, спорту, молоді та туризму і комісії з питань комунальної власності, ресурсів, приватизації, архітектури та земельних відносин.

За словами Катерини Майбороди, вона планувала прийти на комісію, де мали розглядати петицію про створення притулку для постраждалих від домашнього насильства. 

“На комісію мене не пустила охорона, обґрунтувавши це карантином. Також охоронець сказав, що ніхто зі співробітників мерії до мене не зможе вийти, оскільки вони зайняті. Я викликала поліцію і чекала в огородженому просторі біля входу. Поки чекала, побачила Сергія Шулдика, начальника відділу внутрішньої політики, який спокійно йшов коридором, але не відгукнувся. Пізніше помітила на сходах начальника управління внутрішньої політики, преси та інформації Владислава Ніколаєва, і, зрештою, він підійшов до мене”, – розповіла Катерина Майборода.

За словами журналістки, Владислав Ніколаєв пояснив, що ані зміни до постанови Кабінету Міністрів, ані зміни до Закону “Про інформацію”, ані останні рішення комісії міськради не є обґрунтуванням, оскільки вони не скасовують березневого рішення комісії з питань техногенно-екологічної безпеки (ТЕБ) та надзвичайних ситуацій (НС). Також Ніколаєв додав, що це рішення редакторка право оскаржити в суді.

Крім того, розповіла Майборода, коли приїхала поліція, то в неї склалося враження, що до неї ставляться як до порушниці й вона має захищатися.

“Спочатку поліціянтка питала, чому ми з колегою взагалі хочемо потрапити на комісію, чи маємо ми запрошення, яку саме частину статті 171 порушують посадовці й чому в редакційному завданні не зазначено номера кабінету. Після цього наряд пішов до якогось із кабінетів міськради з'ясовувати. Склалося враження, ніби поліція ставиться до мене як до порушниці і я маю захищатися”, – розповіла журналістка.

Пізніше до них прийшов правоохоронець і почав заповнювати документи. 

Ельміра Шагабудтдінова розповіла регіональній представниці ІМІ, що минулого тижня вона приходила на засідання комісій без жодних застережень. 

“Ніхто навіть не глянув на моє посвідчення. Перед цим був анонс про засідання комісій із зазначенням місця і часу. Цього ж разу не було жодного анонсу, пресслужба мера не відповідала на дзвінки й повідомлення про те, чи будуть узагалі ці засідання і допуск до них. Я збиралася йти на гуманітарну і земельну комісії та знала про місце і час її проведення завдяки одному з депутатів. Він же і погодився допомогти провести на комісію, але в підсумку мене не пустили під приводом карантинних обмежень”, – розповіла журналістка 061.ua.

За словами журналістки, керівник управління внутрішньої політики, преси та інформації Запорізької міськради Владислав Ніколаєв на прохання уточнити номер протоколу комісії ТЕБ та НС, на підставі якої не пускають журналістів на засідання, надав їй весь протокол. У цьому документі від 23 березня 2020 року прописано обмеження на вхід до будівлі міськради для сторонніх осіб, які діяли в період першого локдауну по всій Україні. Згодом ці обмеження були зняті всюди, крім Запорізької міськради. Як пояснили журналістці, скасувати це рішення можуть самі члени цієї комісії або ж через суд.

Юрист ІМІ Алі Сафаров вбачає в такому обмеженні протиправне перешкоджання законній діяльності журналіста.

Він пояснив, що постанова Кабінету Міністрів України №211 від 11 березня 2020 року, яка встановлювала повний локдаун, зокрема обмеження на відвідування приміщень органів влади, органів місцевого самоврядування, діяла в чітко визначений у самій постанові період, а саме до 22 травня 2020 року. 

“Із 23 травня 2020 року положення цієї постанови не діють в Україні. А отже, якщо органи влади видали якісь свої документи, якими встановлюють карантинні обмеження на підставі постанови №211, – вони мали погодити їх із чинним законодавством. Режим карантину наразі регулюється постановами Кабміну №641 від 22.07.2020 та №1236 від 09.12.2020, і в цих постановах не міститься жодних обмежень на відвідування приміщень органів влади, органів місцевого самоврядування не тільки журналістами, а й звичайними громадянами”, – зазначив Сафаров. 

Окрім того, нагадав юрист, щодо власне журналістів Верховна Рада України 16.06.2020 ухвалила зміни до Закону України “Про інформацію”, надавши їм право після надання документа, що засвідчує професійну належність, збирати інформацію на територіях, де оголошено надзвичайний стан, надзвичайну ситуацію або вжито адміністративних та медико-санітарних заходів (карантин).

“Будь-які обмеження журналістської діяльності мають базуватися на законі. Посилання на нормативний акт, який втратив чинність, як на підставу для обмеження діяльності журналістів, може розцінюватись як протиправне перешкоджання законній діяльності журналіста, що тягне за собою кримінальну відповідальність, передбачену статтею 171 Кримінального кодексу України”, – зазначив Алі Сафаров.

Як повідомляв ІМІ, 18 січня головного редактора порталу “Гвозді” Богдана Василенка не пропустили на засідання постійної комісії Запорізької міської ради з питань охорони здоров'я та соціального захисту населення.

Ознайомитися з матеріалом щодо роботи журналістів під час посиленого карантину в період з 8 до 25 січня можна тут.

Liked the article?
Help us be even more cool!