ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Юрист ІМІ про законопроєкт №3633: посилення покарання не має сенсу без належних розслідувань

04.11.2020, 13:52
Фото – Чернівецький промінь
Фото – Чернівецький промінь

Юрист ІМІ Алі Сафаров вважає, що посилення кримінальної відповідальності за злочини проти журналістів не розв'язує проблеми належного розслідування самих злочинів.

Так він прокоментував ухвалений 4 листопада Верховною Радою законопроєкт №3633 “Про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо посилення відповідальності за вчинення кримінальних правопорушень проти журналістів”.

За словами юриста, зокрема, цим законопроєктом посилюється відповідальність за погрози або насильство проти журналістів, передбачена статтею 345-1 Кримінального кодексу України. 

“Проте відсутність ефективного, своєчасного і повного розслідування справ, відсутність належного розгляду справ у судах, відсутність кореляції між суспільною небезпекою події і суворістю покарання – всі ці фактори зводять нанівець будь-яке посилення відповідальності. Неефективність та несвоєчасність розслідувань призводить до системної безкарності й підвищення небезпеки діяльності журналістів”, – зазначив юрист. 

Водночас Алі Сафаров вважає позитивним сам факт, що Верховна Рада України приділяє увагу підвищенню безпеки журналістської діяльності.

“Ухвалення законопроєкту 3633 є позитивним кроком. Однак варто зазначити, що сам по собі цей крок не сприятиме захисту журналістів від злочинів. Посилення покарання діятиме лише в разі невідворотності покарання. Проте саме з невідворотністю в Україні існує найбільша проблема. Зокрема, Офіс Генерального прокурора повідомив про дев'ять обвинувальних актів, переданих у 2020 році до суду, це зі 180, зареєстрованих лише у 2020 році, причому 109 з них залишаються на стадії досудового розслідування”, – сказав Алі Сафаров. 

Юрист ІМІ нагадав, що безпосередньо до судового розгляду доходить ще менше справ. За його словами, відповідно до реєстру судових рішень, українські суди у 2020 році ухвалили чотири вироки за 171-ю статтею ККУ: три обвинувальних і один виправдувальний. Водночас лише один вирок стосувався подій, які відбулись у 2020 році, всі інші стосувалися випадків попередніх років.

Щодо статті 345-1 ККУ, то реєстр судових рішень містить лише два судових вироки за цією статтею. Водночас жоден з цих вироків не стосується подій 2020 року.

“Тож зосередження уваги народних депутатів України на посиленні відповідальності за злочини без посилення нагляду за правоохоронними органами, можливо, без посилення відповідальності слідчих за бездіяльність або неправомірне закриття розслідувань злочинів проти журналістів не матиме належного ефекту”, – сказав Алі Сафаров. 

Як повідомляв ІМІ, 4 листопада Верховна Рада ухвалила за основу проєкт закону №3633 “Про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо посилення відповідальності за вчинення кримінальних правопорушень проти журналістів”.

Законопроєктом пропонується збільшити санкції в статті 171 Кримінального кодексу, а також викласти в новій редакції частину четверту статті 345-1 ККУ, якою передбачити кримінальну відповідальність у вигляді позбавлення волі на строк від семи до чотирнадцяти років за погрозу вбивством, насильством, знищенням чи пошкодженням майна журналісту, його близьким родичам чи членам сім’ї, умисне заподіяння таким особам побоїв, легких, середньої тяжкості або тяжких тілесних ушкоджень.

11 червня 2020 року народний депутат, член фракції політичної партії “Всеукраїнське об'єднання “Батьківщина” Андрій Кожемякін вніс у Верховну Раду законопроєкт №3633 “Про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо посилення відповідальності за вчинення кримінальних правопорушень проти журналістів”. 

Документом пропонувалося внести зміни до статті 171 (“Перешкоджання законній професійній діяльності журналістів”) Кримінального кодексу України, збільшивши санкції, та викласти в новій редакції частину четверту статті 345-1 ККУ (“Погроза або насильство щодо журналіста”). 

Також законопроєкт передбачав підвищення штрафів за перешкоджання журналістам до 51 тис. грн.

1 липня Комітет з питань свободи слова підтримав законопроєкт №3633.

17 вересня народний депутат від “Слуги народу”, голова Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Микита Потураєв запропонував збільшити штрафи за перешкоджання журналістам під час виконання ними професійних обов’язків.

16 жовтня у Верховній Раді зареєстровано законопроєкт №4224, яким пропонується посилення захисту законної професійної діяльності журналістів та інших медіаучасників, а також адміністративної та кримінальної відповідальності осіб за вчинення правопорушень стосовно журналістів.

Юридичний аналіз проєкту закону №4224 від ІМІ можна прочитати тут.

Liked the article?
Help us be even more cool!