ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Раді пропонують посилити кримінальну відповідальність за злочини проти журналістів

15.06.2020, 13:46
Фото – bignewskerala.com
Фото – bignewskerala.com

У Верховній Раді 11 червня зареєстровано проєкт закону, яким пропонується посилити кримінальну відповідальність за злочини, скоєні проти журналістів. 

Ініціатором законопроєкту №3633 “Про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо посилення відповідальності за вчинення кримінальних правопорушень проти журналістів” є народний депутат, член фракції політичної партії “Всеукраїнське об'єднання “Батьківщина” Андрій Кожемякін. 

Цим законопроєктом пропонується внести зміни до статті 171 (“Перешкоджання законній професійній діяльності журналістів”) Кримінального кодексу України, збільшивши санкції, та викласти в новій редакції частину четверту статті 345-1 (“Погроза або насильство щодо журналіста”) Кримінального кодексу України. 

Зокрема, пропонуються такі зміни до 171-ї статті: 

  • абзац другий частини першої викласти в такій редакції: “карається штрафом від п'ятисот до тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до трьох років”;
  • абзац другий частини другої викласти в такій редакції: “караються штрафом від тисячі до двох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до чотирьох років”;
  • абзац другий частини третьої – в такій редакції: “караються штрафом від  двох тисяч до трьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк до п’яти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років або без такого”.

Крім того, пропонується частину четверту статті 345-1 викласти в такій редакції: “Дії, передбачені частинами першою, другою або третьою цієї статті, вчинені повторно, або за попередньою змовою групою осіб, або організованою групою, – караються позбавленням волі  на строк від семи до чотирнадцяти років”.

“Законопроєктом пропонується збільшити санкції в статті 171 Кримінального кодексу України, а також викласти в новій редакції частину четверту статті 345-1 Кримінального кодексу України, якою передбачити кримінальну відповідальність за погрозу вбивством, насильством, знищенням чи пошкодженням майна журналісту, його близьким родичам чи членам сім’ї, умисне заподіяння таким особам побоїв, легких, середньої тяжкості або тяжких тілесних ушкоджень у зв’язку зі здійсненням цим журналістом законної професійної діяльності, вчинене повторно, або за попередньою змовою групою осіб, або організованою групою, у вигляді позбавлення волі на строк від семи до чотирнадцяти років”, – йдеться в пояснювальній записці до законопроєкту.

Цей закон набуває чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

Юрист ІМІ Алі Сафаров, коментуючи пропозицію збільшити кримінальну відповідальність, зазначив, що посилення суворості покарання не розв'язує проблеми належного розслідування злочинів проти журналістів.

“Законопроєктом пропонується посилити кримінальну відповідальність за злочини проти журналістів, зокрема ввести сувору кримінальну відповідальність як за важкий злочин у разі погрози або насильства проти журналістів організованою групою осіб. Вітаючи саму ідею, варто зазначити, що основною проблемою в Україні є не проблема суворості покарання, а проблема відсутності належного розслідування і притягнення до відповідальності за чинним законодавством. На жаль, посилення суворості покарання не вирішує цих проблем", – сказав юрист.

Нагадаємо, чинні положення Кримінального кодексу України передбачають:

“Стаття 171. Перешкоджання законній професійній діяльності журналістів

1. Незаконне вилучення зібраних, опрацьованих, підготовлених журналістом матеріалів і технічних засобів, якими він користується у зв’язку зі своєю професійною діяльністю, незаконна відмова в доступі журналіста до інформації, незаконна заборона висвітлення окремих тем, показу окремих осіб, критики суб’єкта владних повноважень, а так само будь-яке інше умисне перешкоджання здійсненню журналістом законної професійної діяльності

карається штрафом до п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до трьох років.

2. Вплив у будь-якій формі на журналіста з метою перешкоджання виконанню ним професійних обов’язків або переслідування журналіста у зв’язку з його законною професійною діяльністю

караються штрафом до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до чотирьох років.

3. Дії, передбачені частиною другою цієї статті, якщо вони були вчинені службовою особою з використанням свого службового становища або за попередньою змовою групою осіб,

караються штрафом від двохсот до п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк до п’яти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років або без такого”.

Частина 4 статті 345-1 (“Погроза або насильство щодо журналіста”) зараз передбачає:

“Дії, передбачені частинами першою, другою або третьою цієї статті, вчинені організованою групою, –

караються позбавленням волі на строк від семи до чотирнадцяти років”.

Нагадаємо, раніше ІМІ опублікував цикл публікацій з практичними правовими порадами для журналістів. 

Почитати “Про правовий самозахист журналістів. перешкоджання журналістській діяльності” можна тут.

“Правові поради. Захист журналістів у разі нападів і побиттів” – тут.

“Правові поради. Погрози журналісту” – тут.

Liked the article?
Help us be even more cool!