ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Потураєв запропонував збільшити штрафи за перешкоджання журналістам

17.09.2020, 13:08
Фото – detector.media
Фото – detector.media

Народний депутат від “Слуги народу”, голова Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Микита Потураєв запропонував збільшити штрафи за перешкоджання журналістам під час виконання ними професійних обов’язків. 

Про це він сказав 17 вересня на онлайн-обговоренні “Безпека журналістів в Україні: існуючі виклики та шляхи їх подолання”, повідомляє “Детектор медіа”.

Речник Міністерства внутрішніх справ Артем Шевченко розповів, що журналістам часто перешкоджають на підприємствах та в різних установах: охоронці не пускають працівників ЗМІ або нападають на них – “хапають, шарпають”. За його словами, у таких випадках законодавство не передбачає сурового покарання, якщо немає тяжких наслідків.

На думку Шевченка, якщо зробити покарання суворішим за такі перешкоджання, то їхню кількість можна зменшити. Цю ідею підтримав Микита Потураєв.

“Зробити більш гнучким законодавство, додати більше інструментів, наприклад збільшити штрафи за перешкоджання. Коли ми одразу “вискакуємо” в кримінальну відповідальність – воно не завжди спрацьовує, не завжди є докази й підстави. Якщо ми введемо суворі штрафи – це може посприяти. Щоб людина, яка перешкоджає діяльності журналіста, знала, що вона особисто буде відповідати грошима, а не її господар”, – сказав він.

Як повідомляв ІМІ, 11 червня 2020 року народний депутат, член фракції політичної партії “Всеукраїнське об'єднання “Батьківщина” Андрій Кожемякін вніс у Верховну Раду законопроєкт №3633 “Про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо посилення відповідальності за вчинення кримінальних правопорушень проти журналістів”. 

Документом пропонується внести зміни до статті 171 (“Перешкоджання законній професійній діяльності журналістів”) Кримінального кодексу України, збільшивши санкції, та викласти в новій редакції частину четверту статті 345-1 (“Погроза або насильство щодо журналіста”) Кримінального кодексу України. 

Також законопроєкт передбачає підвищення штрафів за перешкоджання журналістам до 51 тис. грн.

1 липня Комітет з питань свободи слова підтримав законопроєкт №3633.

Liked the article?
Help us be even more cool!