ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Раді пропонують збільшити штрафи та посилити кримінальну відповідальність за перешкоджання журналістам

20.10.2020, 11:05
Фото - DELFI/Domantas Pipas
Фото - DELFI/Domantas Pipas

У Верховній Раді 16 жовтня зареєстровано законопроєкт №4224, яким пропонується посилення захисту законної професійної діяльності журналістів та інших медіа-учасників, а також адміністративної та кримінальної відповідальності осіб за вчинення правопорушень стосовно журналістів, повідомляє Укрінформ.

Ініціаторами законопроєкту є вісім народних депутатів: від фракцій “Слуга народу” - Тетяна Циба, Микита Потураєв, Євгенія Кравчук, Олександр Дануца, Сергій Швець, Олександр Санченко, Євгеній Брагар та від “Опозиційної платформи - За життя” Нестор Шуфрич.

Законопроєкт “Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення та Кримінального кодексу України щодо забезпечення свободи слова, права на інформацію та законодавчих гарантій професійної діяльності” передбачає внесення змін до Кодексу про адміністративні правопорушення, Кримінального кодексу та Закону “Про інформацію” в частині щодо забезпечення свободи слова, права на інформацію та законодавчих гарантій професійної діяльності журналістів.

Документом, зокрема, передбачено, що неоприлюднення інформації, обов’язкове оприлюднення якої передбачено законами України “Про доступ до публічної інформації”, “Про оцінку впливу на довкілля”, “Про особливості доступу до інформації у сферах постачання електричної енергії, природного газу, теплопостачання, централізованого постачання гарячої води, централізованого питного водопостачання та водовідведення”, “Про доступ до архівів репресивних органів комуністичного тоталітарного режиму 1917-1991 років”, “Про відкритість використання публічних коштів” та “Про запобігання корупції”, - тягне за собою накладання штрафу на посадових осіб від 50 до 300 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (НМДГ). Чинна редакція КУпАП передбачає накладання штрафу на посадових осіб від 25 до 50 НМДГ.

Так само пропонується карати за порушення Закону “Про доступ до публічної інформації”, а саме: необґрунтоване віднесення інформації до інформації з обмеженим доступом, ненадання відповіді на запит на інформацію, ненадання інформації, незаконну відмову в доступі журналіста до інформації, неправомірну відмову в наданні інформації, несвоєчасне або неповне надання інформації, надання недостовірної інформації.

Крім того, у Кримінальному кодексі України законопроєкт пропонує передбачити посилення покарання за перешкоджання законній професійній діяльності журналістів (стаття 171 ККУ).

Так, за незаконне вилучення зібраних, опрацьованих, підготовлених журналістом матеріалів і технічних засобів, якими він користується у зв’язку із своєю професійною діяльністю, незаконну заборону висвітлення окремих тем, показу окремих осіб, критики суб’єкта владних повноважень, а так само будь-яке інше умисне перешкоджання здійсненню журналістом законної професійної діяльності пропонується карати штрафом до 3500 НМДГ або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до трьох років, або позбавленням волі на строк до одного року.

Чинна редакція Кримінального кодексу передбачає покарання за такі діяння штрафом до 50 НМДГ або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до трьох років.

Також законопроєкт передбачає, що вплив у будь-якій формі на журналіста з метою перешкоджання виконанню ним професійних обов’язків або переслідування журналіста у зв’язку з його законною професійною діяльністю каратиметься штрафом до 4 тисяч НМДГ або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до чотирьох років, або позбавленням волі на строк до трьох років.

Нині такі діяння караються штрафом до 200 НМДГ або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до чотирьох років.

Крім того, законопроєкт пропонує передбачити у Кримінальному кодексі покарання за такі дії, якщо вони були вчинені службовою особою з використанням свого службового становища. За це рекомендують карати штрафом до 4500 НМДГ або обмеженням волі на строк до п’яти років, або позбавленням волі на строк до трьох років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років або без такого.

Законопроєкт також надає визначення поняття “журналіст” та “журналістська діяльність” і приводить їх у відповідність з європейськими стандартами у цій сфері.

У пояснювальній записці зазначається, що необхідність прийняття проєкту акта обумовлюється Рекомендаціями парламентських слухань на тему: “Безпека діяльності журналістів в Україні: стан, проблеми і шляхи їх вирішення”, схвалених Постановою Верховної Ради України від 14 січня 2020 року № 456-IХ.

Як повідомляв ІМІ, 11 червня 2020 року народний депутат, член фракції політичної партії “Всеукраїнське об'єднання “Батьківщина” Андрій Кожемякін вніс у Верховну Раду законопроєкт №3633 “Про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо посилення відповідальності за вчинення кримінальних правопорушень проти журналістів”. 

Документом пропонується внести зміни до статті 171 (“Перешкоджання законній професійній діяльності журналістів”) Кримінального кодексу України, збільшивши санкції, та викласти в новій редакції частину четверту статті 345-1 (“Погроза або насильство щодо журналіста”) Кримінального кодексу України. 

Також законопроєкт передбачає підвищення штрафів за перешкоджання журналістам до 51 тис. грн.

1 липня Комітет з питань свободи слова підтримав законопроєкт №3633.

17 вересня народний депутат від “Слуги народу”, голова Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Микита Потураєв запропонував збільшити штрафи за перешкоджання журналістам під час виконання ними професійних обов’язків.

Liked the article?
Help us be even more cool!