ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Рада ухвалила в першому читанні законопроєкт про посилення відповідальності за злочини проти журналістів

04.11.2020, 12:15
Фото – 112.international
Фото – 112.international

4 листопада Верховна Рада ухвалила за основу проєкт закону №3633 “Про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо посилення відповідальності за вчинення кримінальних правопорушень проти журналістів”.

За таке рішення проголосували 305 народних депутатів, повідомляється на сайті парламенту.

Законопроєктом пропонується збільшити санкції в статті 171 Кримінального кодексу, а також викласти в новій редакції частину четверту статті 345-1 ККУ, якою передбачити кримінальну відповідальність за погрозу вбивством, насильством, знищенням чи пошкодженням майна журналісту, його близьким родичам чи членам сім’ї, умисне заподіяння таким особам побоїв, легких, середньої тяжкості або тяжких тілесних ушкоджень у зв’язку з веденням цим журналістом законної професійної діяльності, вчинене повторно або за попередньою змовою групою осіб або організованою групою, у вигляді позбавлення волі на строк від семи до чотирнадцяти років.

Як повідомляв ІМІ, 11 червня 2020 року народний депутат, член фракції політичної партії “Всеукраїнське об'єднання “Батьківщина” Андрій Кожемякін вніс у Верховну Раду законопроєкт №3633 “Про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо посилення відповідальності за вчинення кримінальних правопорушень проти журналістів”. 

Документом пропонується внести зміни до статті 171 (“Перешкоджання законній професійній діяльності журналістів”) Кримінального кодексу України, збільшивши санкції, та викласти в новій редакції частину четверту статті 345-1 ККУ (“Погроза або насильство щодо журналіста”). 

Також законопроєкт передбачає підвищення штрафів за перешкоджання журналістам до 51 тис. грн.

Юрист ІМІ Алі Сафаров, коментуючи пропозицію збільшити кримінальну відповідальність, зазначив, що посилення суворості покарання не розв'язує проблеми належного розслідування злочинів проти журналістів.

“Законопроєктом пропонується посилити кримінальну відповідальність за злочини проти журналістів, зокрема ввести сувору кримінальну відповідальність як за важкий злочин у разі погрози або насильства проти журналістів організованою групою осіб. Вітаючи саму ідею, варто зазначити, що основною проблемою в Україні є не проблема суворості покарання, а проблема відсутності належного розслідування і притягнення до відповідальності за чинним законодавством. На жаль, посилення суворості покарання не вирішує цих проблем", – сказав юрист.

1 липня Комітет з питань свободи слова підтримав законопроєкт №3633.

17 вересня народний депутат від “Слуги народу”, голова Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Микита Потураєв запропонував збільшити штрафи за перешкоджання журналістам під час виконання ними професійних обов’язків.

16 жовтня у Верховній Раді зареєстровано законопроєкт №4224, яким пропонується посилення захисту законної професійної діяльності журналістів та інших медіаучасників, а також адміністративної та кримінальної відповідальності осіб за вчинення правопорушень стосовно журналістів.

Юридичний аналіз проєкту закону №4224 від ІМІ можна прочитати тут.

Liked the article?
Help us be even more cool!