ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Єсипенко потребує медичної і психологічної допомоги – громадський захисник

22.02.2022, 10:00
Фото – Крим.Реалії
Фото – Крим.Реалії

Політв'язень Владислав Єсипенко, засуджений в окупованому Криму до шести років колонії суворого режиму, потребує медичної та психологічної допомоги.

Про це повідомив громадський захисник політв'язня, митрополит Сімферопольський і Кримський Православної церкви України Климент 21 лютого на брифінгу в Києві, повідомляє Укрінформ.

“Стан здоров'я Владислава Єсипенка підірвано – і психологічно, і фізично. Він потребує медичної та психологічної допомоги”, – розповів митрополит.

Він зазначив, що під час першої зустрічі з Єсипенком у СІЗО Сімферополя, 20 вересня 2021 року, звернув увагу на його психологічний стан. “Я не побачив живу людину, це був, по суті, овоч, який не міг ні говорити, ні думати, ні робити. Так він був розчавлений, заляканий. Слава Богу, можливість з ним розмовляти привела до того, що на суді Владислав почав активно діяти та розповідати все те, що відбувалося насправді, а не те, що було написано в матеріалах кримінальної справи”, – розповів він.

За словами Климента, Владислав повернувся до занять журналістикою (наскільки це можливо в таких умовах): став писати, брати інтерв'ю в політв'язнів.

Митрополит зауважив, що на політв'язня чекає етапування, про терміни й маршрут якого не знатимуть навіть адвокати. За його словами, від дня затримання журналіста, 10 березня, коли його начебто відпустили, а потім він нібито сам прийшов до громадської приймальні ФСБ, зв'язок з ним перервався повністю, йому ніхто не міг зателефонувати.

Як розповів громадський захисник, свідки в “справі” постійно плуталися та суперечили один одному. А коли адвокат Дмитро Динзе домігся проведення слідчого експерименту, щоб з'ясувати, чи був предмет, схожий на вибуховий пристрій, у коробці перед кермом авто, стало зрозуміло, що цей “предмет” не вміщується в коробку машини.

“Троє слідчих, які брали участь в оперативних заходах, так і не могли чітко пояснити цю ситуацію”, – розповів Климент.

Як повідомляв ІМІ, 16 лютого підконтрольний Росії Сімферопольський районний суд засудив фрілансера Крим.Реалії Владислава Єсипенка до шести років у колонії загального режиму.

Низка українських правозахисних та медійних організацій засудила ув’язнення журналіста Крим.Реалії Владислава Єсипенка в тимчасово окупованому Криму та вимагає від влади РФ негайно його звільнити.

15 лютого російські прокурори в окупованому Криму запросили для журналіста 11 років позбавлення волі в справі про незаконне зберігання і перевезення вибухового пристрою.

Владислав Єсипенко під час виступу з останнім словом у суді 15 лютого заявив, що вважає справу політичною.

15 липня 2021 року в підконтрольному Росії Сімферопольському районному “суді” російський прокурор оголосив обвинувальний висновок у справі Владислава Єсипенка. Його звинуватили за статтями 223-1 (незаконне виготовлення вибухових речовин, перероблення або ремонт вибухових пристроїв) і 222.1 (незаконні придбання, передання, збут, зберігання, перевезення або носіння зброї, її основних частин, боєприпасів) КК Росії. 

10 березня 2021 року співробітники ФСБ Росії затримали в окупованому Криму фрілансера Радіо Свобода Владислава Єсипенка. Він брав участь в акції до дня народження Тараса Шевченка, що відбулася в Сімферополі 9 березня. Журналісту інкримінують збір інформації “в інтересах спецслужб України”, зокрема Служби зовнішньої розвідки, повідомили в Центрі громадських зв’язків ФСБ Росії. Як стверджують в ФСБ, Єсипенко “здійснював фото- і відеофіксацію місцевості, об’єктів життєзабезпечення і місць масового перебування людей на території Криму”.

Владислав Єсипенко заявляв, що слідчі ФСБ РФ застосовували до нього тортури, щоб домогтися визнання провини.

Liked the article?
Help us be even more cool!