ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

В Узбекистані розблокували Twitter, WeChat та VK, бо обмеження "лише шкодить розвитку"

02.08.2022, 11:36
Фото – unsplash.com
Фото – unsplash.com

В Узбекистані з 1 серпня офіційно розблокували соціальні мережі Twitter, WeChat та VK (ВКонтакті). Інформацію про це поширило Агентство інформації та масових комунікацій при адміністрації президента, повідомляє Радіо Озодлік.

За даними відомства, нині влада Узбекистану веде перемовини з представниками платформи TikTok. Агентство пообіцяло надати додаткову інформацію щодо результатів цих перемовин.

“Блокування лише шкодить розвитку”, – йдеться в заяві агентства.

Державна інспекція з нагляду за інформатизацією та телекомунікаціями Узбекистану (Узкомназорат) обмежила доступ до Skype, Twitter, TikTok, ВКонтакте і WeChat у липні 2021 року. У листопаді того ж року було обмежено доступ до Telegram, Facebook, YouTube та Однокласників. Тоді Узкомназорат повідомив, що зазначені соцмережі внесено до Реєстру порушників прав суб'єктів персональних даних.

Як пише видання, блокування соцмереж спричинило кризу в уряді, після чого було звільнено міністра ІКТ Шухрата Содікова, радника прем'єр-міністра Олімжона Умарова і голову Узкомнозората Голібшера Зіяєва.

Тоді речник президента Шавката Мірзіяєва Шерзод Асадов повідомив, що дізнався про обмеження і наказав відновити доступ до мереж.

За словами Асадова, Мірзіяєв розцінив рішення Узкомнозората як “односторонню та необдуману дію”. Однак низка соцмереж в Узбекистані залишалася заблокованою протягом останніх восьми місяців.

У минулому узбекистанці, включно з владою, використовували VPN із заблокованих мереж. Але влада ніколи цього не визнавала.

Наразі невідомо, чи скасовано прохання уряду Узбекистану про розміщення серверів на території країни, що є підставою для блокування мереж. В офіційному повідомленні не сказано, чи були внесені будь-які зміни до ухваленого минулого року закону, що обмежує діяльність мереж.

Liked the article?
Help us be even more cool!