ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

В Уґанді новий закон передбачає 20 років тюрми за "пропаганду" гомосексуальності

29.05.2023, 18:05
Фото - Sora Shimazaki from Pexels
Фото - Sora Shimazaki from Pexels

Президент Уґанди Йовері Мусевені підписав один з найжорсткіших у світі законів про ЛГБТК. Він передбачає смертну кару за так звану "гомосексуальність з обтяжливими обставинами" (наприклад, заняття одностатевим сексом за наявності діагнозу ВІЛ) і 20 років ув’язнення за "пропаганду" гомосексуальності, пише Reuters з посиланням на речника президента.

Як зазначає видання, одностатеві стосунки вже були поза законом в Уґанді, як і в понад 30 країнах Африки.

Першою про підписання закону президентом Мусевені повідомила спікерка парламенту Аніта Амонґ на своїй сторінці у Twitter.

 "Якщо це оголосила спікерка, значить, закон справді було підписано", – сказав Reuters речник Мусевені, Фарук Кірунда.

 Уряд визнав, що Уґанда, яка щорічно отримує мільярди доларів допомоги від інших країн, може зазнати санкцій через цей закон.

Коли 2014 року Мусевені підписав м’якіший закон про боротьбу з ЛГБТК-людьми, уряди західних країн зменшили обсяг допомоги, запровадили візові обмеження й згорнули співпрацю у сфері безпеки.

За кілька місяців суд Уґанди скасував цей закон на процедурних засадах.

Минулого місяця влада США заявила, що оцінює потенційні наслідки нового закону для роботи їхньої провідної програми по боротьбі з ВІЛ/СНІД в Уґанді.

Євросоюз, ООН і десятки міжнародних корпорацій також засудили цей закон.

Мусевені разом з іншими політичними лідерами закликали законотворців не піддаватися зовнішньому тиску.

"Я покірно висловлюю вдячність моїм колегам, членам парламенту, за те, що чинять опір тиску з боку задирак і прихильників фаталістичних теорій змови в інтересах нашої держави", – йдеться у заяві спікерки Амонґ.

Прийняття березневого закону викликало страх в уґандської ЛГБТК-спільноти. Багато людей приховали свої акаунти в соцмережах і втекли зі своїх домівок у безпечні місця.

Інші прагнуть виїхати з Уґанди назавжди. 

"Сьогодні уґандський президент легалізував державну гомофобію й трансфобію, – заявила уґандська активістка Клер Б’яруґаба. – Це дуже темний і сумний день для ЛГБТІК-спільноти, наших союзників і всієї Уґанди". 

Активісти присягаються, що оскаржуватимуть закон у суді.

Раніше Мусевені – затятий противник прав ЛГБТК – спрямував оригінальну, прийняту парламентом у березні версію закону назад на доопрацювання, доручивши авторам пом’якшити певні положення.

2 травня парламент прийняв оновлений закон, до якого було внесено дрібні зміни, а більша частина тексту залишилася такою самою.

У зміненій версії йшлося, що ЛГБТК-ідентичність не є злочином як така, й було оновлено пункт, за яким громадяни були зобов’язані повідомляти про гомосексуальну діяльність: тепер такі повідомлення є обов’язковими лише у випадку, якщо в цю діяльність залучена дитина.

Коаліція міжнародних компаній, зокрема Google, розкритикували новий закон, попередивши, що він зробить становище бізнесів, які працюють в Уґанді, неможливим і зашкодить економіці країни.

Після прийняття оригінального закону в березні чиновники сусідніх Кенії й Танзанії закликали до схожих заходів у своїх країнах.

Liked the article?
Help us be even more cool!