ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

В РФ кількість камер із системою розпізнавання облич перевищила 500 тисяч

Фото – pixabay.com
Фото – pixabay.com

У Росії кількість відеокамер, під'єднаних до системи розпізнавання облич, перевищила пів мільйона. Найбільше їх у Москві, там стеження стало майже тотальним.

Про це з посиланням на The Moscow Times повідомляє Укрінформ

Оприлюднені дані випливають з офіційних порталів влади та МНС.

Згідно з цими ж даними, систему стеження за громадянами впроваджено вже в 62 регіонах країни. Ще два роки тому, у 2021-му, система розпізнавання облич використовувалась і тестувалася приблизно в п'яти регіонах РФ. Отже, за три роки кількість суб'єктів, які впровадили системи стеження, зросла у 12 разів.

Найбільша кількість камер із системою розпізнавання облич є в Москві: там розміщено 216 тисяч таких пристроїв. Відеостеження в російській столиці стало майже тотальним: воно покриває 90% житлового сектору та 74% громадських місць.

Російська влада дедалі частіше використовує систему розпізнавання облич для контролю над опозиціонерами та придушення громадянської активності. Так, протягом минулого року за допомогою відеокамер у московському метро було затримано сотні активістів, громадян, які брали участь у різний час у протестних мітингах, блогерів та незалежних журналістів. Їхні фотографії в системі розпізнавання явно були марковані особливим чином. Також влада активно використовувала систему для затримання громадян, які ухилялися від мобілізації, і військових, які залишили місце служби.

Нагадаємо, у квітні 2023 року видання The Guardian повідомляло про те, що підтримувані урядом російські хакери отримали доступ до приватних камер спостереження в українських кав'ярнях, щоб зібрати розвідувальну інформацію про конвої з гуманітарною допомогою, які проїжджають повз них.

Кабінет Міністрів України 4 квітня затвердив розроблений фахівцями Держспецзв’язку Порядок реагування суб'єктами забезпечення кібербезпеки на різні види подій у кіберпросторі. Документ ухвалено на виконання плану реалізації Стратегії кібербезпеки України.

Liked the article?
Help us be even more cool!