ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

В Ірані на сім та шість років ув'язнили двох журналісток, які писали про загибель Махсі Аміні

Фото – The Guardian
Фото – The Guardian

В Ірані до семи та шести років позбавлення волі засудили двох журналісток, які писали про іранку Махсі Аміні, що загинула від рук поліції через неправильне носіння хіджабу. Про це повідомляє “Настоящее время” з посиланням на ВВС.

36-річну Елахех Мохаммаді суд засудив до шести років позбавлення волі, а 31-річну Нілуфар Хамеді – до семи років ув'язнення.

Журналісток визнали винними в “співпраці з ворожим урядом США”, змові з метою скоєння злочину проти безпеки країни та пропагандистській діяльності. Крім того, їм “як додаткове покарання” заборонили членство в політичних організаціях і діяльність у кіберпросторі та медіа на два роки.

Обидві журналістки провину не визнали та заявили, що виконували свої професійні обов'язки.

Нагадаємо, у травні 2023 року суд Ірану розпочав закрите провадження в справі журналісток, які публікували репортажі про іранку курдського походження Махсі Аміні, чия загибель у затриманні спровокувала хаос у країні, що тривав кілька місяців.

16 вересня 2022 року в Ірані почалися хвилювання, пов'язані з убивством 22-річної Махсі Аміні. Дівчину затримали за нібито неправильне носіння хіджабу; вона загинула у відділенні поліції. Це спричинило масові протести в країні, у яких, за даними правозахисників, загинуло щонайменше 500 людей.

Поки Аміні лежала в комі в лікарні Тегерана, Хамеді перша сфотографувала її батьків, які обіймають одне одного. А Мохаммаді висвітлювала похорон Аміні в її рідному місті Сакез, де почалися протести. 30 жовтня 2022 року обох журналісток заарештували.

На початку протестів влада Ірану намагалася не допустити потрапляння до світової преси будь-якої інформації про те, що відбувається в країні. Було заарештовано понад 40 журналістів.

У жовтні 2023 року премію “За свободу думки” імені Андрія Сахарова (головна нагорода ЄС у галузі прав людини) присудили 22-річній Махсі Аміні, яка загинула в Ірані, та іранському протестному руху “Жінки, життя, свобода”.

Liked the article?
Help us be even more cool!