ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

В Ірані розпочався суд над журналісткою, яка висвітлювала загибель Махси Аміні

31.05.2023, 16:03
Фото - The Guardian
Фото - The Guardian

Революційний суд Ірану розпочав закрите провадження у справі журналістки, яка минулого року публікувала репортажі про іранку курдського походження, чия загибель у затриманні спровокувала хаос у країні, що тривав кілька місяців. Про це повідомив чоловік журналістки, пише The Guardian.

Коли померла Махса Аміні, яку затримала "поліція моралі" за нібито порушення суворого іранського дрес-коду, у країні почалися масові антиурядові протести, які протривали кілька місяців і стали однією з найнагальніших загроз, з якою стикалися духовні лідери Ірану за останні десятиліття.

Фото, зняте Нілуфар Гамеді для реформістської щоденної газети "Шарґх", на якому зображені батьки Аміні, які обіймають одне одного у тегеранській лікарні, поки їхня донька лежить у комі, стало для світу першим сигналом, що життя 22-річної Аміні під загрозою.

Вівторкове засідання суду "завершилося менше ніж за дві години; її адвокатам не дали слово, а її родичам не дозволили бути присутніми", – повідомив у Twitter чоловік Гамеді, Могаммад Госсейн Аджорлу.

 "Вона відкидала всі звинувачення проти себе й наголосила, що виконувала свій журналістський обов’язок згідно з законом", – сказав він.

Гамеді й іще одну журналістку – Елаге Могаммаді, котру судили в понеділок, – звинувачують за кількома статтями, зокрема про "змову з ворожими силами", за висвітлення загибелі Аміні.

У жовтні міністерство розвідки Ірану заявило, що Могаммаді й Гамеді (котрі перебувають в ув’язненні вже понад вісім місяців) нібито є агентками ЦРУ.

Духовна влада Ірану заявляла, що у протестах винна низка ворогів країни (зокрема США), котрі прагнуть дестабілізувати Ісламську Республіку.

Liked the article?
Help us be even more cool!