ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У черкаському храмі, де сталася сутичка, УПЦ МП залишила книгу “Проект Росія”

У Свято-Михайлівському соборі у Черкасах, який перейшов 17 жовтня від УПЦ МП до Православної церкви України, працюють слідчі. У храмі знайшли стоси російської літератури, зокрема книжку “Проект Россия”.

Як розповів Суспільному нинішній благочинний храму Володимир Гладковський, територія собору нині під посиленим наглядом поліції та добровольчих формувань територіальних громад, але вільна для відвідувань парафіян. Більшість кімнат єпархії зачинені і опечатані поліцією. 

Знімальна група мовника побачила у робочому кабінеті митрополита УПЦ МП Феодосія стоси російської літератури, масивні різьблені шафи та шкіряні меблі та бар-глобус. Більшість книг, які знайшли — російською мовою: “Проект Россия”, “От покаяния к воскресению России” тощо.

Книга "Проект Россия", знайдена на території храму. Скриншот ІМІ з відео Суспільне Черкаси

Представники УПЦ МП свої речі не забирали, бо їхнє священство думало, що не полишить цих стін, вважає благочинний тепер уже гарнізонного храму Володимир Гладковський:

“Коли росіяни вривалися в Україну, вони думали, що їх зустрінуть з хлібом-сіллю. Але вийшло зовсім не так: люди їх гнали, не допускали, без зброї, просто з голими руками. Так само й тут: вони вважали, що їх багато містян підтримають. Але час змінився, люди свідомі і дали їм зрозуміти, що російському осередку не місце в Черкасах”.

Після звільнення храму, додав священник, вже думає про більш буденні речі — комунальні: “Вже не за горами опалювальний сезон, тож ми вивчаємо де тут що знаходиться. Зробимо так, що буде тепло і зручно”.

Отець Максим зранку 18 жовтня дзвонами закликав містян на українську ранкову молитву до Свято-Михайлівського собору. У храмі, з його слів, сьогодні було порожньо, бо люди ще не знають, що церква працює у звичному режимі.

З учорашнього вечора і протягом ночі, зазначив отець Максим, священники описували все, що є у храмі та виявила, що зникла ікона, “яка, мабуть, була дорогоцінна для них, а також для громади”.

Передісторія

Як повідомляв ІМІ, 17 жовтня у Свято-Михайлівському кафедральному соборі, який в цей день перейшов під контроль ПЦУ, вперше відбулося богослужіння українською мовою. Про перехід прихожан церкви з-під контролю Української православної церкви Московського патріархату близько п’ятої години ранку повідомив військовий капелан Володимир Рідний. Він зазначив, що рішення про перехід ухвалили віруючі, проте священники від переходу відмовилися. Водночас вже о восьмій ранку до храму прибули прихильники УПЦ. Разом із митрополитом церкви Феодосієм вони розпочали штурм приміщення. Між сторонами сталася сутичка, у якій постраждали 26 осіб.

Митрополита Черкаського і Канівського УПЦ МП Феодосія (Дениса Сінігірьова) підозрюють у розпалюванні релігійної ворожнечі. 20 лютого 2023 року СБУ оголосила підозру в розпалюванні міжконфесійної ворожнечі керівнику Черкаської єпархії УПЦ МП.

Liked the article?
Help us be even more cool!