ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

В Азербайджані на 30 діб затримали журналіста, звинувативши в порушенні карантину

24.04.2020, 15:16
Фото – rsf.org
Фото – rsf.org

У Баку до 30 діб адміністративного арешту засудили фрілансера Натіга Ісбатова за звинуваченням у порушенні карантину та спротиву поліції. Журналіста затримали 9 квітня під час висвітлення акції протесту перед центром зайнятості. Про це 22 квітня повідомила правозахисна організація "Репортери без кордонів".

Колеги Натіга Ісбатова розповіли, що перед арештом він брав інтерв’ю в жінки, яка скаржилася на відсутність допомоги від держави. Вона казала, що не отримала жодної копійки, коли через пандемію втратила роботу.

"Репортери без кордонів" закликають негайно звільнити з-під варти журналіста та припинити використовувати пандемію задля утисків свободи слова.

"Зловживання заходами карантину проти репортерів стало ще одним кроком на шляху придушування незалежної преси в Азербайджані, – зазначила Жанна Кавельє, директор бюро Східної Європи та Середньої Азії в Репортерах. – Влада не виконує своєї обіцянки захищати журналістів. Ми рішуче засуджуємо затримання Натіга Ісбатова та вимагаємо його негайного звільнення з-під варти". 

Як повідомляє організація, з початку карантину влада в Азербайджані неодноразово намагалася тримати під контролем інформацію про епідемію. Закон про інформацію, до якого внесли поправки 17 березня, дозволяє тепер переслідувати власників онлайн-видань за поширення небезпечної та неточної інформації.

Цей захід ризикує зашкодити роботі журналістів, які висвітлюють епідемію, зазначають "Репортери". Журналістів заохочують друкувати лише офіційну інформацію з Особливого кабінету з питань COVID-19, що було створено 27 лютого. Генпрокуратура попередила користувачів соцмереж, що розслідуватиме усі повідомлення про оприлюднення фейкових новин, а винних очікує покарання. На сьогодні, згідно з даними неурядової організації "Моніторинг виборів та дослідження  демократії", понад 120 користувачів соціальних мереж уже отримали попередження поліції.

Liked the article?
Help us be even more cool!