ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Українська кіноспільнота вимагає відставки керівництва Держкіно

25.11.2022, 11:53
Фото – kievvlast.com.ua
Фото – kievvlast.com.ua

Національна спілка кінематографістів України, Спілка кінокритиків України, Українська гільдія режисерів та інші представники кіноіндустрії оприлюднили відкритий лист до української влади з вимогою відставки голови Держкіно Марини Кудерчук.

Про це заявили представники кіноспільноти на пресбрифінгу, повідомляє Громадське радіо.

Вони наголосили на некомпетентності та недоброчесності посадовиці, а також на:

  • неефективному використанні держбюджету керівництвом Держкіно;
  • перешкоджанні участі національних фільмів на міжнародних кінофестивалях;
  • порушенні прав і законних інтересів іноземних виробників, залучених місцевими суб’єктами кінематографії до знімання в Україні;
  • систематичних порушеннях обов’язків під час виконання договорів про надання державної підтримки на виробництво фільмів і перевищенні повноважень під час оформлення договорів;
  • перевищенні службових повноважень головою Держкіно у сфері діяльності державних кіностудій;
  • неправомірній реорганізації Довженко-Центру;
  • неприпустимій поведінці керівниці державного органу, що принижує честь і гідність громадян.

"За що воюємо, якщо влада всередині нищить культурне надбання", – наголосив на пресбрифінгу член наглядової ради Української кіноакадемії Сергій Тримбач.

Як повідомляв ІМІ, 17 листопада тимчасова виконувачка обов'язків генерального директора Довженко-Центру Юлія Каждан відмовилася від посади. Замість неї Держкіно призначило новим т.в.о. гендиректора Довженко-Центру режисера, кінокритика, члена міжнародної федерації кінопреси FIPRESCI Андрія Алферова.

8 листопада команда Довженко-Центру вперше зустрілася з призначеною Держкіно кризовою менеджеркою Юлією Каждан на порозі біля входу до офісу: всередину співробітники її не пустили.

2 листопада Держкіно заявило, що за результатами аудиту відсторонило від виконання обов’язків в.о. генеральної директорки Національного центру Олександра Довженка Олену Гончарук та призначило на цю посаду Юлію Каждан. Каждан є керівницею кінологічного центру "Ерсте Хунд", підприємства з діяльністю у сфері права "Джулія", юридичної фірми "Каждан та партнери". Її попередня діяльність не повʼязана зі сферою кіно.

Команда Довженко-Центру вважає рейдерським захопленням центру призначення Каждан.

17 серпня стало відомо, що Державне агентство України з питань кіно, якому в управління передали Довженко-Центр, видало наказ про реорганізацію Довженко-Центру. У самому центрі це вважають фактичною ліквідацією. Цього дня на сайті Кабінету Міністрів зареєстрували петицію про скасування реорганізації.

У МКІП наголосили, що виступають проти ліквідації Довженко-Центру і що наразі йдеться лише про реорганізацію установи. Держкіно також заявило, що Довженко-Центр буде реорганізований, а не ліквідований.

Низка культурних інституцій виступила проти реорганізації Довженко-Центру. Відкликати цей наказ вимагає Громадська рада при Держкіно, Коаліція РПР, медіаспільнота. У МКІП ініціювали обговорення з Кабміном та Держкіно щодо збереження цілісності фільмофонду Довженко-Центру.

26 серпня Комітет Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики рекомендував скасувати наказ Держкіно про реорганізацію Довженко-Центру. Медіаспільнота закликала Кабінет Міністрів України зупинити рішення підпорядкованого йому Державного агентства України з питань кіно щодо реорганізації Довженко-Центру.

10  листопада правоохоронці прийшли в приміщення Довженко-Центру з обшуками, а 11 листопада знову прибули з обшуками.

15 листопада Держкіно тимчасово зупинило дію наказу про реорганізацію Довженко-Центру до завершення повного аудиту його діяльності та обрання нового керівника.

Тимчасовий виконувач обов'язків гендиректора Довженко-Центру Андрій Алферов заявив, що має намір домогтися скасування наказу Держкіно про реорганізацію центру.
Liked the article?
Help us be even more cool!