ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Держкіно припиняє реорганізацію Довженко-Центру до завершення аудиту та обрання нового керівника

15.11.2022, 14:21
Фото – kievvlast.com.ua
Фото – kievvlast.com.ua

Державне агентство з питань кіно тимчасово зупиняє дію наказу про реорганізацію Національного центру Олександра Довженка до завершення повного аудиту його діяльності та обрання нового керівника. Про це повідомляється на сайті Держкіно.

Держкіно зазначає, що на сьогодні в Довженко-Центрі проведено аудит, але працівники агентства не мали можливості повною мірою дослідити діяльність центру, оскільки для проведення аудиту не було надано документів у повному обсязі. 

Тому, зазначило Держкіно, фактично перевірка проводилася лише за частково наданими документами та з відкритих джерел, зокрема із сайту публічних закупівель ProZorro.

Держкіно зазначає, що акт перевірки надсилав офіційним листом до центру з проханням вжити заходів для усунення виявлених недоліків і досі не отримали відповіді, хоча двічі нагадували листами про необхідність звітувати.

Тому Держкіно вважає необхідним провести аудит діяльності центру на рівні Державної аудиторської служби.

Крім того, Держкіно ініціювало проведення експертного оцінювання колекцій центру. Відомство вже отримало пропозиції до складу комісії від Державної архівної служби України, Міністерства юстиції України, також очікуються кандидати від Міністерства культури та інформаційної політики України. 

Також Держкіно чекає на пропозиції кандидатів до складу комісії від Довженко-Центру, про що зверталося з офіційним листом та від Громадської ради при Держкіно.

Фонд і музей центру залишаться в тому статусі, в якому вони перебувають нині, тобто як цілісний майновий комплекс, зазначає Держкіно.

Наступним кроком стане проведення прозорого конкурсу на посаду директора Довженко-Центру. Наказ про порядок конкурсного добору зараз перебуває на фінальній стадії, вже зареєстрований у Міністерстві юстиції України та має бути опублікований для набрання чинності найближчим часом, зазначає Держкіно.

Також планується розпочати процес надання Довженко-Центру де-юре (не лише в назві, а по суті) статусу Національного, що має убезпечити його майно від використання не за призначенням.

Крім того, Держкіно хоче ще розв'язати питання реорганізації державного підприємства в державну організацію, що дозволить Довженко-Центру працювати за профілем, як музей та архів.

Як повідомляв ІМІ, 15 листопада міністр культури Олександр Ткаченко заявив, що реорганізацію Довженко-Центру в такий спосіб, у який це відбувається зараз, вирішили припинити.

10  листопада правоохоронці прийшли в приміщення Довженко-Центру з обшуками, а 11 листопада знову прибули з обшуками.

8 листопада команда Довженко-Центру вперше зустрілася з призначеною Державним агентством з питань  кіно кризовою менеджеркою Юлією Каждан на порозі біля входу до офісу: всередину співробітники її не пустили.

2 листопада Держкіно заявило, що за результатами аудиту відсторонило від виконання обов’язків в.о. генеральної директорки Національного центру Олександра Довженка Олену Гончарук. Вона залишається на посаді керівниці Музею кіно Довженко-Центру. Довженко-Центр на період до завершення конкурсного добору на посаду генерального директора центру очолить Юлія Каждан. Вона є керівницею кінологічного центру "Ерсте Хунд", підприємства з діяльністю у сфері права "Джулія", юридичної фірми "Каждан та партнери". Її попередня діяльність не повʼязана зі сферою кіно.

Команда Довженко-Центру вважає рейдерським захопленням центру призначення Каждан.

17 серпня стало відомо, що Державне агентство України з питань кіно, якому в управління передали Довженко-Центр, видало наказ про реорганізацію Довженко-Центру. У самому центрі це вважають фактичною ліквідацією. Цього дня на сайті Кабінету Міністрів зареєстрували петицію про скасування реорганізації.

У МКІП наголосили, що виступають проти ліквідації Довженко-Центру і що наразі йдеться лише про реорганізацію установи. Держкіно також заявило, що Довженко-Центр буде реорганізований, а не ліквідований.

Низка культурних інституцій виступили проти реорганізації Довженко-Центру. Відкликати цей наказ вимагає Громадська рада при Держкіно, Коаліція РПР, медіаспільнота. У МКІП ініціювали обговорення з Кабміном та Держкіно щодо збереження цілісності фільмофонду Довженко-Центру.

26 серпня Комітет Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики рекомендував скасувати наказ Держкіно про реорганізацію Довженко-Центру. Медіаспільнота закликала Кабінет Міністрів України зупинити рішення підпорядкованого йому Державного агентства України з питань кіно щодо реорганізації Довженко-Центру.

Liked the article?
Help us be even more cool!