ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Комітет гуманітарної та інформполітики рекомендував скасувати наказ Держкіно щодо Довженко-Центру

26.08.2022, 14:47

Комітет Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики рекомендував скасувати наказ Держкіно про реорганізацію Довженко-Центру. 

Таке рішення комітет ухвалив на засіданні 26 серпня, повідомляє “Детектор медіа”. 

На думку більшості членів комітету, цей наказ є незаконним, реорганізація підприємства під час війни є не на часі.

Заступника голови комітету Павла Сушка обурило те, що про такий наказ і бурхливу реакцію на нього спільноти він дізнався із соцмереж. Тому він запропонував ухвалити рішення рекомендувати всі подібні плани щодо реорганізації чи ліквідації попередньо обговорювати в профільному комітеті.

Перша заступниця голови комітету Ірина Констанкевич запропонувала опрацювати всі пропозиції щодо подальшої роботи всіх установ / підприємств, причетних до кіногалузі, й ухвалити окреме рішення.

Також членів комітету схвилювала інформація керівниці Держкіно Марини Кудерчук про те, що наразі кошти на виробництво фільмів не виділяються, хоча в держбюджеті на Держкіно передбачено на 2022 рік 90 млн гривень. За її словами, кошти йдуть лише на заробітні плати. “Ми наразі намагаємося розрахуватися з боргами за вже виготовлені фільми, але це дуже важко”, – сказала вона.

На думку членів комітету, під час війни виробники українських фільмів не мають права простоювати, вони повинні робити фільми про українських героїв.

Керівниця Довженко-Центру Олена Гончарук також звернула увагу на обсяг фінансування Центру. “Ми маємо на рік 7 млн гривень державної підтримки. Це фактично бюджет фільму “Скажене весілля – 3”, яке профінансувала держава”, – зауважила вона.

В обговоренні взяли участь керівниця Держкіно Марина Кудерчук, керівниця Довженко-Центру Олена Гончарук, ексголова Державної служби кінематографії, директор Інституту культурології НАМ України Ганна Чміль, кінокритик і кінознавець Сергій Тримбач, міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко та інші.

Нагадаємо, 17 серпня стало відомо, що Державне агентство України з питань кіно видало наказ про реорганізацію Довженко-Центру. У самому Центрі це вважають фактичною ліквідацією.  

У МКІП наголосили, що виступають проти ліквідації Довженко-Центру і що наразі йдеться лише про реорганізацію установи. Держкіно також заявило, що Довженко-Центр буде реорганізований, а не ліквідований.

Низка культурних інституцій виступили проти реорганізації Довженко-Центру. Відкликати цей наказ вимагає Громадська рада при Держкіно, Коаліція РПР. Також на сайті Кабінету Міністрів зареєстрували петицію про скасування реорганізації.

У МКІП ініціювали обговорення з Кабміном та Держкіно щодо збереження цілісності фільмофонду Довженко-Центру.

Liked the article?
Help us be even more cool!