ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Команда Довженко-Центру вважає "рейдерським захопленням" призначення нового керівника

03.11.2022, 12:46

Команда державного підприємства "Національний центр імені Олександра Довженка" заявила про рейдерське захоплення центру. Такою є реакція команди на відсторонення Держкіно 2 листопада Олени Гончарук від посади в.о. генеральної директорки Довженко-Центру.

"Відбувається рейдерське захоплення Довженко-Центру. [...] Колектив Довженко-Центру не згоден з діями Держкіно, не визнає процедуру призначення нового керівника та чинитиме спротив наказам і діям, що несуть загрозу цілісності інституції, колекції і команди", – йдеться в заяві. 

Працівники Довженко-Центру вважають, що керівництво Держкіно на чолі з Мариною Кудерчук систематично "підриває репутацію сталої інституції з міжнародним ім’ям, яка робить вагомий внесок в культурну дипломатію, особливо під час війни, публічно ганьбить колектив Довженко-Центру, знецінює нашу роботу з українською кіноспадщиною, безпідставно звинувачує в бездіяльності, неефективному управлінні та неналежному виконанні обов'язків". 

Колектив Довженко-Центру вважає, що дії Держкіно спричинять руйнацію інституції та втрату кіноспадщини Олександра Довженка, Кіри Муратової, Сергія Параджанова, Дзиґи Вертова, Юрія Іллєнка та інших всесвітньовідомих кінодіячів. 

Заяву підписали понад 27 працівників Довженко-Центру.

Нагадаємо, 2 листопада Держкіно повідомило, що за результатами аудиту відсторонило від виконання обов’язків в.о. генеральної директорки Національного центру Олександра Довженка Олену Гончарук. Вона залишається на посаді керівниці Музею кіно Довженко-Центру.

Довженко-Центр на період до завершення конкурсного добору на посаду генерального директора Центру очолить, за даними Бабеля, Юлія Каждан. За відкритими даними, вона є керівницею кінологічного центру “Ерсте Хунд”, підприємства з діяльністю у сфері права “Джулія”, юридичної фірми “Каждан та партнери”. Її попередня діяльність не повʼязана зі сферою кіно.

Кабінет Міністрів відповів на петицію щодо скасування наказу Державного агентства України з питань кіно про реорганізацію Довженко-Центру: правонаступником майнових та немайнових прав та обов’язків Центру буде державне підприємство “Українська анімаційна студія”. Довженко-Центр вважає відповідь уряду на петицію щодо скасування реорганізації Центру “відвертим і цинічним плювком в обличчя українській громадськості, кіноспільноті, нашим міжнародним партнерам”.

17 серпня стало відомо, що Державне агентство України з питань кіно, якому в управління передали Довженко-Центр, видало наказ про реорганізацію Довженко-Центру. У самому центрі це вважають фактичною ліквідацією. Цього дня на сайті Кабінету Міністрів зареєстрували петицію про скасування реорганізації.

У МКІП наголосили, що виступають проти ліквідації Довженко-Центру і що наразі йдеться лише про реорганізацію установи. Держкіно також заявило, що Довженко-Центр буде реорганізований, а не ліквідований.

Низка культурних інституцій виступили проти реорганізації Довженко-Центру. Відкликати цей наказ вимагає Громадська рада при Держкіно, Коаліція РПР, медіаспільнота. У МКІП ініціювали обговорення з Кабміном та Держкіно щодо збереження цілісності фільмофонду Довженко-Центру.

26 серпня Комітет Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики рекомендував скасувати наказ Держкіно про реорганізацію Довженко-Центру. Медіаспільнота закликала Кабінет Міністрів України зупинити рішення підпорядкованого йому Державного агентства України з питань кіно щодо реорганізації Довженко-Центру.

14 вересня петиція про скасування реорганізації Довженко-Центру набрала необхідну кількість голосів (25 тис.) для її розгляду.

Liked the article?
Help us be even more cool!