ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Угорщина поскаржилася ПАРЄ на роботу "Миротворця"

22.06.2021, 11:32

Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сіярто стверджує, що угорським політикам та представникам, які є присутніми в списку “Миротворця”, загрожує помста.

Про це він заявив під час дебатів у ПАРЄ, повідомляє “Європейська правда”.

Заяви міністра з цього приводу пролунали у відповідь на запитання його однопартійця, угорського депутата Барни Зігмонда, що попросив прокоментувати ситуацію з правами угорців в Україні.

Сіярто виділив існування сайту “Миротворець” як окрему проблему. “Миротворець – список ворогів, які мають бути покарані”, – пояснив він членам ПАРЄ. – Я і сам у цьому списку, але для мене це не проблема, мене захищає контртерористична служба Угорщини. Але ті, хто живуть в Україні,  мають більше підстав боятися”.

Він також запевнив членів ПАРЄ, що, мовляв, існування сайту “Миротворець” створює загрози для євродепутатки Андреї Бочкор, яка походить з Берегова і була обрана до ЄП за угорською квотою. “Є євродепутатка, яка боїться повернутися додому на різдвяні свята через те, що вона в цьому списку і не захищена”, – запевнив він.

Як нагадує видання, Угорщина неодноразово порушувала перед Україною питання закриття сайту “Миротворець”. На початку року була спроба заблокувати результати Ради асоціації Україна – ЄС на цій підставі.  

Як повідомляв ІМІ, у 2016 році сайт “Миротворець” тричі оприлюднював списки журналістів з їхніми даними. Вперше “Миротворець” оприлюднив список із більш ніж 4 тисяч особистих даних журналістів, які отримували так звану “акредитацію” в збройному угрупованні “ДНР”, 7 травня 2016 року. 20 травня 2016 року “Миротворець” удруге оприлюднив оновлений список журналістів, які отримали “акредитацію” в угрупованні “ДНР”.

24 травня 2016 року сайт центру “Миротворець” опублікував черговий список із прізвищами 293 іноземних журналістів, акредитованих у так званій “ДНР”.

Факт опублікування спричинив широкий резонанс не лише в Україні, а й за кордоном. Журналісти українських та закордонних ЗМІ, а також представники українських і міжнародних медіаорганізацій звернулися до сайту “Миротворець” з вимогою негайно видалити з вільного доступу інформацію про персональні дані журналістів, які отримали в самозваних “ДНР” / “ЛНР” “акредитацію”, і закликали владу відкрити кримінальне провадження за фактом порушення Закону України “Про захист персональних даних”, тиску та погроз щодо журналістів, які зазначені в списку.

11 травня 2016 року прокуратура Києва відкрила кримінальне провадження за фактом публікації на сайті “Миротворець” персональних даних журналістів.

Держави ЄС озвучили рішучу вимогу до Києва закрити сайт у травні 2016 року, коли на ньому були оприлюднені списки журналістів, у тому числі західних, які через виконання професійних обов'язків змушені були отримувати акредитацію від влади самопроголошеної “ДНР”. Під час скандалу з оприлюдненням даних журналістів сайт оголосив про своє закриття, але згодом вирішив відновити роботу.

16 жовтня 2019 року заступник голови Моніторингової місії Бенджамін Моро закликав Верховну Раду ініціювати закриття сайту “Миротворець”. На думку представників організації, сайт містить особисті дані осіб, що є порушенням законодавства і становить небезпеку.

17 жовтня 2019 року голова ВР Дмитро Разумков заявив, що Верховна Рада не уповноважена ініціювати закриття будь-яких інтернет-ресурсів.

Liked the article?
Help us be even more cool!