ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Голова Ради відповів ООН, що парламент не може закривати сайти

18.10.2019, 11:34
Фото – РБК-Україна
Фото – РБК-Україна

Верховна Рада не уповноважена ініціювати закриття будь-яких інтернет-ресурсів.

Про це заявив голова ВР Дмитро Разумков на брифінгу 17 жовтня, відповідаючи на запитання щодо заклику Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні припинити діяльність сайту “Миротворець”, повідомляє Укрінформ.

“Парламент не може долучатися до таких процесів – закривати як інформаційні, так і інші сайті. У нас таких повноважень немає, і я не впевнений, що вони й потрібні Верховній Раді”, – сказав Разумков.

Водночас він закликав усі українські медіа та інформаційні ресурси діяти в межах законодавства.

“Мені б дуже хотілося, щоб усі засоби масової інформації, і не тільки ЗМІ, тому що є різне сприйняття цього сайту (“Миротворець”. – Ред.): хтось називає його засобом масової інформації, хтось – просто сайтом, працювали виключно в законодавчому полі та не шкодили інтересам нашої держави. Тому що якщо звертаються такі поважні моніторингові місії, то не зважати на їх зауваження теж некоректно і неправильно”, – додав спікер.

Центр “Миротворець” – неурядова організація, що досліджує ознаки злочинів проти основ національної безпеки України, миру, безпеки людства та міжнародного правопорядку.

Створений навесні 2014 року. Завданням центру є надання інформаційно-консультативної допомоги органам виконавчої влади для остаточного встановлення миру та злагоди в Україні. У своїй роботі особливу увагу центр приділяє виявам терористичної та сепаратистської діяльності на території України.

Як повідомляв ІМІ, 16 жовтня заступник голови Моніторингової місії Бенджамін Моро закликав Верховну Раду ініціювати закриття сайту “Миротворець”. На думку представників організації, сайт містить особисті дані осіб, що є порушенням законодавства і становить небезпеку.

У 2016 році сайт “Миротворець” тричі оприлюднював списки журналістів з їхніми даними. Вперше “Миротворець” оприлюднив список із понад 4 тисяч особистих даних журналістів, які отримували так звану “акредитацію” в збройному угрупованні “ДНР”, 7 травня 2016 року. 20 травня 2016 року “Миротворець” удруге оприлюднив оновлений список журналістів, які отримали “акредитацію” в угрупованні “ДНР”.

24 травня 2016 року сайт центру “Миротворець” опублікував черговий список із прізвищами 293 іноземних журналістів, акредитованих у так званій “ДНР”.

Факт опублікування спричинив широкий резонанс не лише в Україні, а й за кордоном. Журналісти українських та закордонних ЗМІ, а також представники українських і міжнародних медіаорганізацій звернулися до сайту “Миротворець” з вимогою негайно видалити з вільного доступу інформацію про персональні дані журналістів, які отримали в самоназваних "ДНР" / "ЛНР" “акредитацію”, і закликали владу відкрити кримінальне провадження за фактом порушення Закону України "Про захист персональних даних", вчинення тиску та погроз журналістам, які зазначені в списку.

11 травня 2016 року прокуратура Києва відкрила кримінальне провадження за фактом публікації на сайті “Миротворець” персональних даних журналістів.

2 червня 2016 року слідче управління Головного управління Національної поліції в місті Києві закликало представників ЗМІ, чиї прізвища та контактні дані оприлюднив сайт “Миротворець” та які внаслідок цього зазнали чи зазнають перешкоджання їхній законній професійній діяльності, звернутися до слідчого управління ГУ НП в місті Києві для давання свідчень із приводу зазначених фактів.

Liked the article?
Help us be even more cool!