ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Вікіпедії відбудеться акція із написання статей про знищені пам’ятки України

11.04.2023, 11:55
Фото - Вікімедіа України
Фото - Вікімедіа України

З 15 по 30 квітня в українській Вікіпедії відбудеться акція “Культурна спадщина України”, присвячена наповненню онлайн-енциклопедії інформацією про пам’ятки України, що вже втрачені чи перебувають під загрозою знищення, зокрема й через війну. 

Захід проходитиме з нагоди Міжнародного дня пам’яток і визначних місць, повідомляється на сайті громадської організації “Вікімедіа Україна”.

Всіх охочих закликають долучитися до кампанії зі створення та покращення статей про втрачені та пошкоджені памʼятки нерухомої культурної спадщини, зокрема про ті, які постраждали через повномасштабне російське військове вторгнення в Україну.

За даними ЮНЕСКО, станом на 15 лютого 2023 підтверджено пошкодження 240 об’єктів від початку повномасштабного російського вторгнення — 105 релігійних, 18 музеїв, 86 будівель історичної чи мистецької цінності, 19 пам’ятників, 12 бібліотек, навела цифри прессекретарка ГО “Вікімедіа Україна”, членкиня оргкому проєкту “Вікі любить пам’ятки” Ольга Мілянович.

Дописувати можна не лише про архітектурні пам’ятки, а й про пам’ятки історії — чи будівлі, де відбувалися історичні події. При додаванні інформації необхідно обов’язково наводити джерела.

Для тих, хто не має досвіду редагування Вікіпедії, організатори акції радять почати з сторінки Вікіпедія:Майстер створення статей. Відеоінструкції з роботи у Вікіпедії для новачків доступні - тут.

Список рекомендованих до створення та покращення статей дивіться на сторінці проєкту: april.wlm.photo

Світлини для ілюстрування статей з фотоконкурсу “Вікі любить пам’ятки” можна знайти тут. Також ілюстрації можна шукати за списками пам’яток.

Долучитися до проєкту “Культурна спадщина України” у Вікіпедії можна в такі способи:

  • додати нові об’єкти в перелік пам’яток: пошукати інформацію про пам’ятки архітектури, історії, які втрачені чи руйнуються у вашому місті/регіоні;
  • перевірити, чи є про них стаття у Вікіпедії;
  • якщо немає, написати про це коментар або доповнити список на сторінці проєкту;
  • написати або доповнити статтю про таку пам’ятку. Писати можна не лише про архітектурні пам’ятки, а й про пам’ятки історії — будівлі, де відбувалися історичні події;
  • спробувати знайти потрібну ілюстрацію у нашому репозиторії за ключовими словами або пошукати у власних архівах фото пам’ятки, яке можна додати до статті;
  • записати себе у список учасників на сторінці проєкту і зафіксувати свій внесок у розділі “Учасники та статті”. 

Учасники та учасниці, які істотно доповнять Вікіпедію в межах цього проєкту, отримають електронні сертифікати про участь, а також сувеніри від організаторів. Для цього обов’язково потрібно зафіксувати свій внесок у розділі “Учасники та статті” на сторінці проєкту нижче.

Liked the article?
Help us be even more cool!