ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Таджикистані трьох журналістів засудили до тривалих термінів ув'язнення

20.10.2022, 12:44
Фото – kyiv.gp.gov.ua
Фото – kyiv.gp.gov.ua

У Таджикистані трьох незалежних журналістів засудили до тривалих термінів ув'язнення, повідомляє "Радіо Свобода".

Звинувачення, на думку спостерігачів за порушеннями свободи ЗМІ, є сфабрикованими.

Четверо інших журналістів очікують на вирок. Водночас є повідомлення про те, що деякі з них зазнавали тортур в ув'язненні. Усі судові справи проходили за зачиненими дверима, що перешкоджало громадському контролю за процесами.

17 жовтня Душанбинський суд засудив блогера Далера Імомалі до 10 років позбавлення волі. Його визнали винним в ухиленні від сплати податків, поширенні неправдивої інформації та членстві в забороненій опозиційній партії "Група 24", яку влада вважає терористичною.

34-річний чоловік визнав себе винним в ухиленні від сплати податків. Однак він заперечує будь-які зв'язки з "Групою 24". Опозиційна партія також наполягає на тому, що він ніколи не був її членом і не співпрацював з нею.

Імомалі засудили через кілька тижнів після того, як 72-річного незалежного блогера Мухаммада Султона засудили до семи, а 26-річного Абдулло Гурбаті, ще одного блогера, – до семи з половиною років ув'язнення.

Султон відомий своєю критикою таджицьких служб безпеки та розвідки. Він також засудив жорстоке придушення владою антиурядових протестів у його рідній Гірничо-Бадахшанській автономній області в травні.

Крім Султона, інші заарештовані останніми місяцями журналісти та блогери не виступали відкрито з критикою Душанбе. Вони розповідали про місцеві соціально-економічні проблеми.

Один із блогерів, Завкібек Сайдаміні, раніше розповідав, що часто отримував листи від мешканців Душанбе з конкретних питань. За його словами, він своєю чергою передавав ці листи відповідним посадовцям.

Відеоблогер наполягав на тому, що "говорити про проблеми не означає критикувати уряд".

Суди в Таджикистані діють під сильним впливом уряду, особливо в справах, пов'язаних з політикою, безпекою та ЗМІ. Вироки та суди над журналістами є частиною нової кампанії щодо придушення інакодумства в Таджикистані, де авторитарний уряд не сприймає свободи слова, пише "Радіо Свобода".

Як повідомляв ІМІ, у Росії станом на серпень 2022 року за статтею кримінального кодексу про "фейки" щодо збройних сил порушили 149 справ.

Liked the article?
Help us be even more cool!