ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Раді хочуть частково відкрити інформацію про закупівлі в умовах воєнного стану – депутатка

23.01.2023, 17:56
Фото – Суспільне
Фото – Суспільне

У Верховній Раді ініціюють законопроєкт щодо частково відкриття інформації про закупівлі в умовах воєнного стану. Про це повідомила на своїй фейсбук-сторінці заступниця голови Комітету з питань нацбезпеки, оборони та розвідки Мар'яна Безугла за підсумками засідання комітету щодо ймовірної корупції в Міністерстві оборони під час закупівлі послуг харчування для військовослужбовців.

За словами Безуглої, на засіданні комітету заслухали керівництво Міноборони та представників Національного антикорупційного бюро, Державного бюро розслідувань та Служби безпеки України.

"Були представлені контракти. Міністр оборони доповів та пояснив деталі. НАБУ розповіли, що по цьому питанню відкрито кримінальне провадження. ДБР та СБУ розповіли, що по ряду процесів закупівель та постачання харчування тривають розслідування", – написала депутатка.

Також Безугла зазначила, що в комітеті звернулися до правоохоронних органів із закликом приділити увагу розслідуванням. Депутати, додала вона, ознайомляться з фірмами – постачальниками харчування в ЗСУ.

"Інціюємо закон – часткове відкриття інформації про закупівлі в умовах воєнного стану. Інтенсифікуємо заходи парламентського контролю щодо інших напрямів оборонних закупівель в комітеті і будемо розбирати найближчим часом озброєння, боєприпаси, речове забезпечення, паливно-мастильні матеріали тощо", – написала Безугла.

Як повідомляв ІМІ, у "Дзеркалі тижня" 21 січня вийшов матеріал журналіста Юрія Ніколова "Тилові пацюки Міноборони під час війни "пиляють" на харчах для ЗСУ більше, ніж за мирного життя". У ньому Міноборони звинуватили в розкраданні грошей, зокрема в завищенні цін на продукти для військових частин, дислокованих у далеких від лінії зіткнення Полтавській, Сумській, Київській, Житомирській, Чернігівській і Черкаській областях.

22 січня Міністерство оборони заявило, що готує матеріали до Служби безпеки України "з метою проведення розслідування щодо поширення завідомо неправдивих відомостей, які наносять шкоду інтересам оборони в особливий період".

Міністр оборони Олексій Резніков заявив 23 січня, що службова особа, яка надала журналістам контракти для оприлюднення, буде притягнута до відповідальності.

Юрист ІМІ Роман Головенко зазначив, що журналісти не є відповідальними за розголошення інформації з обмеженим доступом, оскільки вона не була їм офіційно довірена. Тому оприлюднення матеріалу про корупцію в Міністерстві оборони під час закупівлі послуг харчування для військовослужбовців не спричинить для них юридичних наслідків.

Liked the article?
Help us be even more cool!