ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У ПАРЄ закликали звільнити з російського полону правозахисника Максима Буткевича

24.05.2023, 18:00
Фото – фейсбук Максим Буткевич
Фото – фейсбук Максим Буткевич

Понад 20 депутатів Парламентської асамблеї Ради Європи закликали негайно звільнити незаконно засудженого Росією військовополоненого та правозахисника Максима Буткевича.

Відповідну декларацію від 5 травня було опубліковано на сайті ПАРЄ.

“Ми демонструємо всесвітню солідарність із Максимом Буткевичем, випадком чергового драматичного втілення беззаконня окупантів, і закликаємо до його обміну та негайного звільнення”, – йдеться в декларації.

Депутати зазначають, що окупанти засудили Максима до 13 років колонії суворого режиму “за злочини, скоєні в місці, де він не міг бути”. 

Як повідомляв ІМІ, 10 березня на офіційному сайті Слідчого комітету Російської Федерації оприлюднили інформацію про “вироки” псевдосудів ОРДЛО щодо трьох засуджених українських військовополонених – Максима Буткевича (13 років ув’язнення), Віктора Похозея (8,5 років) та Владислава Шеля (18,5 років).

Їх визнали винними “в жорстокому поводженні з цивільним населенням та застосуванні в збройному конфлікті заборонених методів” (ч. 1 ст. 356 КК РФ). 

МЗС також закликало міжнародну спільноту засудити вирок військовополоненому правозахиснику Буткевичу.

13 березня правозахисники, медійники, волонтери та активісти закликали звільнити незаконно засудженого окупантами військовополоненого Максима Буткевича.

У червні 2022 року правозахисник, журналіст і співзасновник Центру прав людини ZMINA та ГО "Громадське радіо", військовослужбовець Максим Буткевич потрапив у російський полон у районі захоплених пунктів Золоте і Гірське Луганської області. Про взяття в полон Буткевича російські пропагандисти повідомили ще 24 червня, опублікувавши відео допиту. 

У вересні 2022 року міністерство оборони Росії визнало утримання в полоні правозахисника та військового Збройних сил України Максима Буткевича. Наразі він перебуває на тимчасово окупованій території Луганської області.

Максим Буткевич – український правозахисник і журналіст, який пішов служити до Збройних сил України на початку березня 2022 року. Координатор та співзасновник проєкту "Без кордонів", спрямованого на допомогу шукачам притулку та українським переселенцям і протидії мові ворожнечі. Співзасновник центру прав людини ZMINA, Громадського радіо. Раніше працював на BBC World Service та низці загальноукраїнських телеканалів, кілька років був гостьовим лектором НаУКМА, а також входив до правління українського представництва Amnesty international та громадської ради при МВС.

Liked the article?
Help us be even more cool!