ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Молдові міркують над безпекою пасажирів після того як ФСБ отримає доступ до даних "Яндекс.Таксі"

У Молдові можуть заборонити програмам виклику таксі експортувати особисті дані пасажирів за межі ЄС. Уряд запропонував внести таку поправку, запропоновану правлячою партією "Дія та солідарність" (PAS) до законопроекту, що регулює ринок таксі, пише молдавське медіа NewsMaker.

"Уряд пропонує не дозволяти всім платформам експорт [за межі ЄС] особистих даних пасажирів у Молдові", - сказав виданню депутат від PAS Олександр Трубка, відповідаючи на запитання, що зробить влада, після того, як стало відомо, що з 1 вересня ФСБ Росії отримає доступ до даних сервісу "Яндекс.Таксі".

Пропозицію уряду, за словами Трубки, включать до законопроекту PAS, який регулює ринок таксі, як поправку до другого читання. На уточнююче питання NM, чому особисті дані можна буде експортувати до ЄС, депутат відповів, що в країнах Євросоюзу добре законодавство щодо захисту особистих даних, а, крім того, сервери деяких компаній можуть перебувати у країнах ЄС.

Йдеться про законопроект, який, за задумом PAS, має розширити базу оподаткування ринку таксі. Зокрема, у таксі можна буде використовувати модульні електронні касові апарати, а власників додатків для виклику таксі зобов'яжуть юридично зареєструватись у Молдові.

Додатки-агрегатори повинні будуть раз на три місяці повідомляти Національне агентство автомобільного транспорту (ANTA) дані про всі машини, які здійснили хоча б одну поїздку таксі, а надавати послуги таксі зможуть тільки машини, зареєстровані в реєстрі транспортних операторів.

Законопроект зареєстрували в парламенті цього літа, але поки що його не розглядали на пленарному засіданні.

Як повідомляв ІМІ, у Казахстані 9 серпня влада призупиняла роботу місцевого домену російської компанії “Яндекс”. Казахстанські IT-фахівці повідомили, що роботу домену Yandex.kz, що належить місцевому представництву російського “Яндекса”, призупинили “через розміщення інтернет-ресурсу на апаратно-програмних комплексах поза територією Казахстану”. Проте пізніше домен розблокували.

Напередодні російське медіа Медуза повідомило, що Федеральна служба безпеки Росії з 1 вересня отримає “цілодобовий” доступ до баз даних “Яндекс.Таксі”, включаючи закордонні сервіси “Яндекса”. За даними видання, дані клієнтів, які користуються “Яндекс Go” (сервіс таксі та доставки), у тому числі за кордоном, тепер зберігаються лише в російських дата-центрах.

8 серпня фінські та норвезькі регулятори заборонили російській технологічній групі “Яндекс” та її партнеру Ridetech International (базується в Нідерландах), передавати в Росію будь-які особисті дані клієнтів застосунка Яндекса для замовлення таксі Yango. Таке рішення пов'язане з тим, що на початку вересня Федеральна служба безпеки РФ отримає право отримувати дані, що обробляються в роботі таксі.

На думку аналітиків Інституту вивчення війни (ISW), Кремль, імовірно, прагне криптонаціоналізувати російський інтернет-пошуковик Яндекс, аби посилити контроль над російським інформаційним простором перед президентськими виборами 2024 року.

Liked the article?
Help us be even more cool!