ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У лютому ІМІ зафіксував дев'ять злочинів проти свободи слова в Україні

06.03.2023, 15:44
Ілюстрація ІМІ
Ілюстрація ІМІ

У лютому експерти ІМІ зафіксували дев’ять злочинів проти свободи слова в Україні. З них п’ять вчинила Росія проти українських медіа і журналістів.

Такими є дані щомісячного моніторингу Інституту масової інформації “Барометр свободи слова”.

Що стосується злочинів, за які відповідальна Росія, це були переважно обстріли журналістів та кіберзлочини. З детальним описом російських воєнних злочинів проти медіа можна ознайомитися за посиланням

Водночас ІМІ зафіксував чотири випадки порушень свободи слова, за які відповідальні громадяни України. Це випадки перешкоджання, обмеження доступу до публічної інформації та кібератаки.

У лютому на фронті загинули три українських медійники, які стали на захист України. 

  • Павло Тимошенко – телеоператор черкаської філії телеканалу “Інтер”, загинув 5 лютого під Вугледаром (Донецька область). Із 2008 року працював оператором у черкаському корпункті на каналах ВІККА, 1+1 та “Інтер”. Павлу Тимошенку було 42 роки. У нього залишилося троє дітей.
  • Сергій Клименко – співробітник “Суспільного Херсон”, загинув 5 лютого в бою з російськими окупантами в Мар'їнці на Донеччині. Він багато років працював у технічній службі радіо телерадіокомпанії Херсонщини “Скіфія” (нині – “Суспільне Херсон”). У Сергія залишилися дружина та двоє дітей. 
  • Олексій Борис – журналіст “Юридичної газети”, воїн 58 бригади, загинув на Бахмутському напрямку 9 лютого. Олексій Борис працював у “Юридичній газеті” з весни 2021 року, раніше був на посаді Paralegal в Arzinger. Олексію було 27 років.

Під обстріл російських військ у Бахмуті на Донеччині та поблизу потрапили дві знімальні групи: українська (видання “Заборона”) та іноземна – журналісти німецького Bild.

Серед кіберзлочинів ІМІ зафіксував запуск російськими хакерами фейкового звернення Володимира Зеленського в ефірі 24 каналу. Втім, каналу вдалося швидко відновити мовлення. 

Хакери зламали фейсбук-сторінки проєкту Ukraїner та заволоділи ними. В коментарі ІМІ Богдан Логвиненко не відкидав, що до хакерської атаки на сторінки проєкту у фейсбуку причетні росіяни. Згодом він повідомив, що фейсбук повернув доступ до всіх 12 сторінок Ukrainer.

Ще один випадок кіберзлочину – хакери ввімкнули гімн СРСР в ефірі телеканалу “Інтер”. Це сталося під час виступу в “Єдиному марафоні” секретаря РНБО Олексія Данілова. Технічні служби Inter Media Group повідомили, що вжили всіх необхідних заходів для ліквідації загрози зовнішнього втручання в роботу ефірних серверів. 

Ситуація зі свободою слова в Україні, відповідальність за яку лежить на українських громадянах 

У лютому ІМІ зафіксував чотири випадки порушень свободи слова, за які відповідальна українська сторона. Це випадки перешкоджання, обмеження доступу до публічної інформації та кібератаки.

Так, у Черкасах адвокат митрополита УПЦ МП перешкоджав журналістам місцевого видання “18000” висвітлювати публічне зібрання прихильників митрополита УПЦ МП Феодосія біля Черкаської окружної прокуратури. Сам священнослужитель у цей момент перебував у будівлі прокуратури, де його допитували в межах кримінального провадження. Адвокат Ігор Голубчик разом з іншими невстановленими особами спочатку просто закривав камери, якими велося відеознімання, а потім почав відтісняти журналістів від митрополита, який у цей момент залишив стіни прокуратури, де пробув трохи більш ніж годину.

Кіберцькування зазнала журналістка 5 каналу Ганна Рибалка після свого запитання Президенту України Володимиру Зеленському на його пресконференції 24 лютого. Їй у приват у месенджері фейсбуку почали масово писати невідомі люди з різними образами. Її звинувачували в тому, що вона “провокувала президента за бабло 5-го шоколаду”, що “заробила грошенят і пропіарилась?”, називали “журналюгою продажною”.

Обмеження доступу зафіксовано в Києві та Миколаєві. Так, посадовці та керівники комунальних підприємств Миколаєва послалися на воєнний стан, щоб не відповідати журналістці на запит щодо зарплат за 2022 рік держслужбовців та комунальних підприємств.

Детальніше – тут.

Liked the article?
Help us be even more cool!