ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Хакери зламали Facebook-сторінки проєкту Ukraїner

27.02.2023, 10:30
Фото – lanet.ua
Фото – lanet.ua

Суспільно-культурний українознавчий проєкт Ukraїner зазнав хакерської атаки: зловмисники заволоділи Facebook-сторінками. Про це проєкт повідомив на  своїй Instagram-сторінці.

“Друзі, нашими сторінками у фейсбуці заволоділи зловмисники. Під контролем невідомих осіб опинилися як основна сторінка Ukraїner, так і акаунти всіх мовних версій”, – йдеться в дописі.

Команда проєкту зазначає, що шукає всі способи, щоб повернути повний контроль над акаунтом, і попереджає: якщо найближчим часом на сторінках будуть дивні дописи, зміна назви їхніх сторінок тощо, це не вони.

“Просимо вас не переходити за жодними посиланнями, яке можуть опублікувати на наших сторінках або надіслати вам в особистих повідомленнях. Не перераховуйте кошти, адже наразі ми не ведемо зборів (мілітарі аукціон, де ми закликали підтримати нашого волонтера Михайла, завершився сьогодні)”, – йдеться в повідомленні.

Ukraїner зазначив, що наразі публікуватиме контент в Instagram, Telegram, Twitter та Viber.

Засновник проєкту Богдан Логвиненко повідомив у твіттері, що доступ до сторінок видання хакери отримали, зламавши Meta Business Manager.

“Товариство, вчора (24 лютого. – Ред.) в Ukraїner зламали Meta Business Manager. Отримано доступ до всіх сторінок. Можуть бути провокації. Вже йдуть зміни назв і видалення постів. Сапорт Мета з учора не може допомогти. Мінцифри в курсі”, – написав він.

Водночас, додав він у фейсбуку, попередня перевірка не виявила слідів зламу особистих сторінок адмінів.

“Нас зламали, але з попередніх перевірок особистих сторінок – жодних зламів самих адмінів не відбулося. З інсайдів усередині Мети – імовірно, зʼявились дірки в Бізнес-менеджері і операційної спроможності вирішити такі проблеми просто немає. Та навіть якщо злам відбувся через адмінську помилку – злами сторінок вирішуються місяцями (!). Зі швидкості реакції сапорту та необхідності “рішати” з Метою щось через якісь звʼязки в компанії стає зрозуміло, що це максимально небезпечне місце для комунікації і накопичення соціального капіталу в умовах інформаційної війни”, – написав Логвиненко.

Він додав, що Ukraїner, ймовірно, доведеться залишити фейсбук.

“На початку вторгнення ми намагались авторизувати наші сторінки й зняти блокування від російських ботоферм, маючи усі документи, торгову марку, величезну аудиторію – нічого не допомагало. Але нам авторизували їх і “відбілили” одразу ж після повідомлення, що, імовірно, доведеться залишати ці платформи. Якщо ви тільки починаєте свій шлях – обходьте стороною Мету. Якщо сторінки на фб є вашими основними джерелами комунікації – переходьте поволі на інші платформи”, – написав Логвиненко.

Ukraїner – це спільнота та організація, що з 2016 року досліджує Україну та український контекст, розповідає історії самим українцям, а також транслює їх у світ, перекладаючи десятками мов. З початком повномасштабної війни Росії проти України Ukraїner перезапустив усі свої канали комунікації, що почали мовити про війну та подолання катастроф, спричинених окупаційними військами. Одним з найважливіших пріоритетів стали оповіді про незламність українців, розказані різними мовами на різних платформах.

Liked the article?
Help us be even more cool!