ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Посадовці Миколаєва послалися на воєнний стан, щоб не відповідати журналістці на запит щодо зарплат

08.02.2023, 11:24
Фото – dejure.foundation
Фото – dejure.foundation

Посадовці та керівники комунальних підприємств Миколаєва відмовилися надати журналістці інформацію про заробітну плату за 2022 рік держслужбовців та комунальних підприємств, пояснивши це “обставинами непереборної сили”, що виникли через початок повномасштабної війни в Україні.

Про це у своєму фейсбуці повідомила головна редакторка видання “NikLife” журналістка Анастасія Михайлова та оприлюднила копії відповідей з міської ради.

За словами журналістки, вона звернулася до міськради із запитами щодо заробітних плат державних службовців та працівників комунальних підприємств за період 2022 року. Однак у відповідь Анастасія Михайлова отримала відписки.

“Я отримала декілька десятків однакових листів від різних міських департаментів, управлінь, адміністрацій та комунальних підприємств із поясненням “війна”. Мені відмовили 98% усіх тих, кого це стосується. Клас! Я щиро рада, що в місцевому самоврядуванні ми нарешті маємо таку синхронність, злагодженість дій та дружність – від керівників, до спеціалістів та рядових співробітників. Користуючись нагодою, я передаю вітання всій журналістській спільноті, яка від початку вторгнення самоцензурувалася, не ставила питання, слухалась усіх правил та всіляко старалась не нашкодити нікому і нічому заради спільної Перемоги. Друзі, ми, схоже, щось пропустили”, – написала Анастасія Михайлова.

Водночас, повідомляє представниця ІМІ в Миколаївській області, інші журналісти вже в січні-лютому 2023 року отримували від виконавчих органів Миколаївської міської ради змістовні відповіді на інформаційні запити. Тож, зазначила представниця ІМІ, ситуація з ненаданням відповіді журналістці Анастасії Михайловій може свідчити про вибірковість та дискримінацію посадовцями окремих медіа в Миколаєві.

Раніше ІМІ писав, що після запровадження в Україні воєнного стану Інститут масової інформації неодноразово фіксував відстрочення в задоволенні запитів на інформацію до закінчення такого стану.

Ситуація щодо відстрочень можна пояснити частиною 6 статті 22 Закону України “Про доступ до публічної інформації”, яка передбачає: “Відстрочка в задоволенні запиту на інформацію допускається в разі, якщо запитувана інформація не може бути надана для ознайомлення в передбачені цим Законом строки в разі настання обставин непереборної сили”. В українській правовій доктрині до обставин непереборної сили звичайно зараховують також і воєнні дії.

Перевірити об'єктивну неспроможність розпорядника дати відповідь вчасно може або вищий за ієрархію щодо нього орган, або уповноважений Верховної Ради з прав людини. Також можна звертатись і до адміністративного суду, але слід розуміти, що це довгий шлях та бажано мати докази того, що військові дії не перешкоджають відповідному розпоряднику надати своєчасну відповідь на запит.

Liked the article?
Help us be even more cool!