ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Києві відбулась акція солідарності з жінками Афганістану

04.10.2021, 12:00
Фото – Amnesty International, Радіо Свобода
Фото – Amnesty International, Радіо Свобода

У Києві 3 жовтня біля будівлі Міністерства закордонних справ за ініціативи організації Amnesty International відбулась акція солідарності з жінками Афганістану, повідомляє Радіо Свобода.

На акцію зібралися близько 30 активісток, які висловили підтримку жінкам, що опинилися в небезпеці через прихід до влади “Талібану”. Активістки закликали МЗС підтримувати міжнародні ініціативи з дотримання прав людини в Афганістані.

“Наша сьогоднішня акція демонструє те, що українкам і українцям не байдуже, що відбувається з жінками в Афганістані. Повернення до політики обмежень прав жінок – це повторення трагедії. У 21-му столітті, коли більшість країн активно рухається в бік гендерної рівності, в Афганістані ми спостерігаємо значний регрес і просто безглузді для нового часу утиски прав жінок. Ці утиски можуть тільки поглиблюватися без швидких і рішучих дій з боку міжнародної спільноти. Тому час об'єднати зусилля і продемонструвати жінкам Афганістану свою підтримку та міжнародну солідарність”, – заявила директорка “Amnesty International Україна” Оксана Покальчук.

Представники угруповання “Талібан”, які захопили владу в Афганістані, неодноразово стверджували, що мають намір дотримуватися прав жінок, але тільки із застосуванням законів шаріату. Водночас таліби заборонили жінкам в Афганістані займатися спортом, зокрема учасницям національних збірних. Ісламісти пояснили це тим, що особи й тіла спортсменок у цьому випадку залишаються “відкритими для спостерігачів”, а “іслам та Ісламський емірат не допускають цього”.

Нещодавно правозахисні організації Human Rights Watch та Інститут прав людини університету Сан-Хосе (SJSU) повідомили, що угруповання “Талібан” вчиняє “широкомасштабні та серйозні” порушення прав жінок і дівчат у місті Герат на заході Афганістану.

Виконувач обов’язків мера Кабула Хамдулла Номані офіційно заборонив виходити на роботу жінкам, які працюють у системі міського господарства. Роботу втратять усі жінки, за винятком тих, чиї обов’язки не можуть виконувати чоловіки.

Як повідомляв ІМІ, на початку вересня “Талібан” заборонив дівчатам повернутися до навчання в середній школі, а викладачкам – до роботи в закладах середньої освіти. Уроки дозволили відвідувати лише хлопчикам та вчителям-чоловікам.

17 вересня в Кабулі зняли вивіску міністерства в справах жінок та замінили її табличкою міністерства пропаганди чеснот і запобігання вадам.

Речник ісламістського руху “Талібан” Саєд Зекрулла Хашим заявив, що жінки не мають бути міністрами, оскільки їхнє завдання – народжувати та виховувати дітей.

У вересні в Кабулі (Афганістан) бойовики руху “Талібан” пострілами розігнали протестувальників біля посольства Пакистану та заарештували кількох афганських журналістів, які висвітлювали демонстрацію.

“Талібан” запровадив жорсткі обмеження для жінок, які бажають відвідувати вищі навчальні заклади. Зокрема, жінкам дозволено відвідувати приватні університети лише в нікабі (головний убір, що приховує обличчя і залишає лише вузький проріз для очей), а заняття для них мають проходити в окремому приміщенні. 

2 вересня в Афганістані близько трьох десятків жінок у місті Герат вийшли на протест, вимагаючи від нового керівництва “Талібану” збереження поступу у сфері прав жінок, досягнутого в країні після повалення режиму угруповання 20 років тому.

25 серпня представник талібів Забіхулла Муджахід попередив афганських жінок, що для них поки буде безпечніше залишатися вдома. За його словами, пильність слід зберігати доти, доки правильно поводитися з жінками не навчать рядових членів “Талібану”.

Liked the article?
Help us be even more cool!