ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Киргизстані суд заборонив діяльність Радіо Свобода як ЗМІ

27.04.2023, 15:13
Фото – Радіо Свобода
Фото – Радіо Свобода

Суддя Ленінського районного суду Чолпон Каримбаєва задовольнила позов мінкультури щодо припинення діяльності "Азаттику" (киргизька служба Радіо Свобода) як ЗМІ. Відповідне рішення ухвалено сьогодні, 27 квітня, повідомляє Радіо Свобода.

Представники "Азаттик Медіа" мають намір оскаржити вердикт у вищій інстанції. За законом на це вони мають 30 днів.

За словами адвоката "Азаттик Медіа" Тимура Султанова, рішення суду відповіло на питання про те, чи дотримується в Киргизстані свобода слова.

"Під час дебатів сторін ми навели докази, передбачені законодавством та конституцією. На жаль, суд нас не почув. Як я сказав під час дебатів сторін, рішення суду мало показати, чи є в громадян право отримувати та поширювати достовірну інформацію, чи це право просто номінально прописано в конституції. Сьогоднішнє рішення дало відповіді на ці питання", – сказав Султанов.

На попередньому засіданні суду, 26 квітня, було представлено підсумки лінгвістичної експертизи випуску "Сьогодні. Азія" від 16 вересня 2022 року, який став приводом для блокування сайтів "Азаттику" та подання позову міністерством культури. Експерт Жийде Семенова на суді заявила, що "в матеріалі є лінгвістичні ознаки негативного характеру стосовно Киргизької Республіки". Водночас, за її словами, виявлення міжнаціональної ворожнечі або пропаганди в цьому матеріалі не входить до компетенції лінгвіста і необхідно дати юридичну оцінку.

23 січня стало відомо, що міністерство культури, інформації, спорту та молодіжної політики подало до суду позов про припинення діяльності "Азаттик Медіа" як ЗМІ. У позові відомство зазначає, що матеріал телепередачі "Сьогодні. Азія" про конфлікт на киргизько-таджицькому кордоні, що став приводом для блокування сайтів "Азаттику", не вилучено та поширюється в соціальних мережах. Дії "Азаттик Медіа", на думку позивачів, суперечать вимогам закону "Про засоби масової інформації", відповідно до статті 23 не допускається пропаганда війни, насильства та жорстокості, національної, релігійної винятковості та нетерпимості до інших народів та націй.

Раніше низка міжнародних організацій, політиків, а також сотні киргизстанських діячів вимагали забезпечити безперешкодну роботу "Азаттику".

Сайти "Азаттику" заблоковані рішенням міністерства культури, інформації, спорту та молодіжної політики Киргизстану з 26 жовтня 2022 року. У відомстві пояснили, що цей захід діятиме доти, доки матеріал, через який ухвалено рішення про блокування, не буде видалено. Адвокати "Азаттику" звернулися до суду, щоб оскаржити це рішення мінкультури.

Liked the article?
Help us be even more cool!