ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У “Корреспонденті” та “Страні” найчастіше вживали некоректну термінологію під час висвітлення ЛГБТ+ – дослідження ІМІ

30.06.2021, 17:30
Фото – zmina.info
Фото – zmina.info

У 5,2% матеріалів українських ЗМІ щодо ЛГБТ+ була присутня некоректна термінологія: її вживало 8 із 20 досліджуваних медіа.

Такими є результати моніторингового дослідження ІМІ “Прайду не буде – і в українських медіа теж. Моніторинг висвітлення ЛГБТ+ в онлайн-медіа”.

Найчастіше це порушення фіксувалося на сайтах “Корреспондент” і “Страна”; значно менше порушень було на ТСН, “Сегодня”, УНІАН, “Обозревателі”, ДТ. 

Переважно українські медіа вживали некоректну лексику на кшталт “нетрадиционная сексуальная ориентация” або “гомосексуализм”.

Лексему “гомосексуалізм” неприпустимо вживати в текстах, оскільки суфікс “-ізм” вказує на течію, учення або хворобу. Коректно вжити “гомосексуальність”. Це насамперед свідчить про недостатню освіту або небажання журналістів готувати якісні тексти для своєї аудиторії.

Також експерти наголошують, що варто звернути увагу на хештеги, якими користуються в редакції “Корреспондента” для маркування матеріалів про ЛГБТ+, оскільки вони мають ознаки гомофобії. 

 

Видання “Страна” найчастіше вживає гомофобну лексику не в заголовках, а в самому тілі тексту. Наприклад, у матеріалі “За нетерпимость к языку или к ЛГБТ. Кабмин предлагает сажать в тюрьму за дискриминацию. Кого посадят?”.

 

На думку експертів, у цій ситуації не можна апелювати до цитування та передавання думки героя. Адже весь текст містить негативне забарвлення щодо ЛГБТ, до того ж автори тексту не збалансували таке цитування і не пояснили читачам, що це некоректно.

* Аналіз проводився у 20 загальнонаціональних інтернет-ЗМІ: unian.ua, obozrevatel.com, korrespondent.net segodnya.ua, 24tv.ua, tsn.ua, strana.ua, pravda.com.ua, politeka.net, rbc.ua, gordonua.com, nv.ua (М), liga.net (М), ukrinform.ua (М), zn.ua (М), censor.net.ua (М), interfax.com.ua (М), suspilne.media (М), bykvu.com (М), zikua.tv. До моніторингу потрапили матеріали, що стосувалися теми ЛГБТ з 1 травня по 15 червня 2021 року. Загальна вибірка склала 212 матеріалів.

Проведення цього дослідження стало можливим завдяки підтримці американського народу, що була надана через проєкт USAID "Медійна програма в Україні", який виконується міжнародною організацією Internews Network. Зміст матеріалів є виключно відповідальністю ГО "Інститут масової інформації" та необов’язково відбиває думку USAID, уряду США та Internews Network.

Liked the article?
Help us be even more cool!