ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У 2017 році Facebook відмовився від згадки про Cambridge Analytica – свідчення

20.12.2022, 12:50
Фото – Drew Angerer / AFP / svoboda.org
Фото – Drew Angerer / AFP / svoboda.org

У 2017 році Марк Цукерберг збирався зазначити у своїй промові, що Facebook досліджує "діяльність організацій на кшталт Cambridge Analytica". Про це йдеться в його свідченні Комісії США з цінних паперів і бірж, пише Reuters.

Втім, врешті Цукерберг вирішив прибрати згадку про Cambridge Analytica – компанію з політичного консалтингу, яка 2016 року збирала дані про мільйони користувачів Facebook напередодні президентських виборів у США. Раніше про це рішення Цукерберга не повідомлялося, адже воно могло дати акціонерам ще більше приводів підозрювати, що Цукерберг та інші очільники Meta приховали від широкого загалу інформацію про один з найбільших пов’язаних з приватністю скандалів в історії компанії.

Інформація про точний момент, коли керівництво Meta дізналося про проблеми, пов’язані з Cambridge Analytica, і їхню реакцію на ці проблеми, має ключове значення для судових проваджень, які тривають у Каліфорнії та Делаварі. Акціонери Meta звинувачують керівництво компанії в невиконанні своїх фідуціарних обов’язків, а споживачі – у неналежному поводженні з їхніми конфіденційними даними.

Адвокати обох груп позивачів відмовилися коментувати ситуацію.

У 2015 році Facebook (тепер – корпорація Meta Platforms) наказав Cambridge Analytica видалити незаконно зібрані дані про своїх користувачів. У компанії зазначили, що вважали питання закритим, поки в березні 2018 року не з’явилися нові приводи для занепокоєння.

Минулого місяця Reuters подало запит на доступ до публічних документів та отримало розшифрування свідчення, яке Цукерберг дав у лютому 2019 року. У цьому свідченні гендиректор Meta переповідає таку саму хронологію подій і додає, що йому порадили не згадувати конкретні організації в промові.

Свідчення містить купюри, тож остаточно невідомо, чому Цукерберг запропонував згадати Cambridge Analytica за шість місяців до того, як проти тих з’явилися додаткові звинувачення. У свідченні Цукерберг також зізнається, що в січні 2017 року доручив колегам оцінити правдивість заяв Cambridge Analytica про їхню роль у виборах.

Meta відмовилася коментувати прибрану згадку, зазначивши лише, що справу Комісії з цінних паперів і бірж щодо них закрито понад три роки тому.

У березні 2018 року ЗМІ повідомляли, що Cambridge Analytica досі користується даними Facebook; уряд відреагував, ініціювавши розслідування процедур захисту даних у компанії. В результаті провадження Facebook сплатив американському суду штраф у щонайменше 5,1 мільярда доларів.

Комісія з цінних паперів і бірж у межах власного розслідування питала Цукерберга про написану ним чернетку промови, де йдеться про можливе втручання Росії у вибори 2016 року шляхом зловживання послугами Facebook.

У чернетці, отриманій комісією, Цукерберг мав намір заявити: "Ми вже розслідуємо діяльність іноземних сторін, зокрема російської розвідки, áкторів в інших пострадянських країнах та організацій на кшталт Cambridge Analytica".

Як постає з розшифрувань, у самій промові він сказав: "Ми досліджуємо діяльність іноземних сторін, зокрема деяких груп у Росії та інших пострадянських країнах, а також організацій на кшталт передвиборчих кампаній".

Замаан Куреші, політичний консультант зі Справжньої ради з нагляду за Facebook (групи із захисту прав споживачів) повідомив, що свідчення Цукерберга має збільшити сумніви користувачів щодо Meta.

"Спроби приховати інформацію ще наочніше показують, що довіряти керівництву цієї компанії важко", – заявив Куреші.

Нагадаємо, в березні 2018 року навколо Facebook виник скандал, коли з’ясувалося, що раніше компанія Cambridge Analytica через свій застосунок у соцмережі збирала дані користувачів. Передбачалося, що ці дані могли бути використані під час виборчої кампанії в США у 2016 році та референдуму про вихід Великої Британії з Євросоюзу. Cambridge Analytica могла отримати дані загалом 87 млн користувачів соцмережі.

Liked the article?
Help us be even more cool!