ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

The Guardian: Російський правозахисний фонд у Європі фінансує кремлівську пропаганду

03.06.2024, 12:38

Російський Фонд підтримки та захисту прав співвітчизників, які проживають за кордоном (“Правфонд”), що діє в 48 країнах Європи й світу, фінансує пропагандистські сайти, орієнтовані на європейців.

Про це повідомляє The Guardian, який ознайомився з витоком внутрішніх документів фонду.

Також фонд оплачує адвокатські послуги для контрабандиста зброї Віктора Бута й кілера Вадима Красікова та найняв низку колишніх розвідників на посади директорів фонду в європейських країнах.

Згідно з документами фонду, організація витратила мільйони євро на фінансування пропаганди та юридичних кампаній, а місцеві партнери “Правфонду” отримали мільйони євро державних субсидій від низки європейських країн, де оперують його філії. Це викликає питання щодо використання бюджетних коштів і національної безпеки напередодні виборів до Європарламенту, зазначає видання.

Понад 40 документів “Правфонду”, отриманих нідерландським суспільним мовником DR від джерела у європейській розвідці й поширених серед низки видань у Європі, зокрема Guardian, свідчать, що до керівництва організації входить кілька колишніх агентів розвідки:

  • агент Служби зовнішньої розвідки РФ і куратора операцій “Правфонду” в країнах Скандинавії й Балтії Володимир Поздоровкін;
  • співробітник Служби зовнішньої розвідки РФ і куратор відділу “Правфонду” з питань Середнього Сходу, Молдови й Придністров’я Анатолій Сорокін;
  • голова Інституту російської діаспори, зазначений в офіційних паперах як “реалізатор проєктів” “Правфонду”, Сергій Пантелеєв (перебуває під санкціями ЄС як співробітник відділу російської розвідки, що спеціалізується на психологічних операціях).

Фонд не відповів на запитання, надіслані Guardian за тиждень до публікації матеріалу, але деякі отримувачі місцевих грантів від фонду відгукнулися.

Документи також свідчать, що фонд витратив сотні тисяч євро на підтримку кількох сайтів, що нібито борються з “русофобією” й пропагують “захист російської мови” в Європі. 

“Також гроші від фонду отримувала низка маргінальних видань по всій Європі”, – зазначає видання.

Згідно з документами, “Правфонд” спонсорував діяльність порталу golos.eu, який має офіс у Брюсселі і є здебільшого платформою для висловлення критики українського уряду, зокрема президента Володимира Зеленського, його головних помічників і військових радників. 

Заступник директора “Голосу” Юрій Андрійченко заперечив отримання грошей від “Правфонду” чи будь-які зв’язки з урядом РФ. Він припустив, що хтось інший подався на грант від імені сайту: “Ми не здивовані, що хтось у Росії намагається нажитися на нашому імені, адже це набагато простіше, ніж створювати власний проєкт”.

За даними в документах, “Правфонд” також фінансує діяльність Euromore – ще одного інтернет-порталу, зосередженого на висвітленні нібито загроз для росіян у Європі. Euromore був “створений з урахуванням закриття міжнародних платформ” на кшталт РТ і Спутника в ЄС і покликаний “створити власну вагому альтернативу”, йдеться в документах. Ці сайти здебільшого перебувають у чорних списках на Заході з початку російського вторгнення в Україну у 2022 році.

Медведчук та “Голос Європи”

Як повідомляв ІМІ, cпецслужби кількох країн ЄС, зокрема Польщі та Чехії, викрили фінансовану Кремлем шпигунську мережу, яка використовувала сайт Voice-of-Europe.eu (“Голос Європи”) для поширення дезінформації.

Уряд Чехії додав до національного списку санкцій компанію “Голос Європи”, її керівника Артема Марчевського, а також підозрюваного в державній зраді Віктора Медведчука, який таємно фінансує “Голос Європи”. Санкції покликані вдарити по проросійській мережі, яка намагалася розгорнути операцію впливу в Чехії.

Чехія повідомила, що Медведчук дистанційно інструктує Марчевського і використовує його для фінансування співпраці з журналістами та прихованої підтримки обраних осіб з-поміж кандидатів на виборах до Європарламенту.

8 квітня 2024 року Державне бюро розслідувань повідомило, що викрило помічників народних депутатів від забороненої партії “ОПЗЖ” на сприянні Росії. За даними джерела УП, це гендиректор 112 телеканалу Артем Марчевський.

У травні 2024 року Словаччина надала Марчевському захист.

Європейський Союз за пропозицією Чехії вніс 27 травня до санкційного списку підозрюваного в держзраді екснардепа від забороненої партії “ОПЗЖ” Віктора Медведчука, ексведучого його телеканалу Артема Марчевського, а також медіаплатформу “Голос Європи”, якою керує Марчевський.

Liked the article?
Help us be even more cool!