ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Чехія запровадила санкції проти Медведчука та пропагандиста Марчевського

Уряд Чехії розширив національний список санкцій до двох фізичних і однієї юридичної особи, повідомив прем'єр Петр Фіала. Йдеться про політика та бізнесмена Віктора Медведчука, компанію “Голос Європи” й політика, медіапродюсера та пропагандиста Артема Марчевського. Санкції покликані вдарити по проросійській мережі, яка намагалася розгорнути операцію впливу в Чехії, пише ČTK.

За словами Фіали, Медведчук керував низкою впливових мереж з РФ і особисто пов'язаний із президентом РФ Володимиром Путіним. 

“У Чехії компанія використовує “Голос Європи”, яка є юридичною особою зі списку санкцій”, – сказав він. 

Марчевський також бере участь у цих заходах, додав він. За словами Фіали, діяльність групи виходить за межі Чехії та демонструє багаторічні зусилля Росії вплинути на демократичні процеси в Європі.

Фіала подякував Інформаційній службі безпеки (BIS) за її важливу роботу. За його словами, рішення кабінету міністрів детально і ретельно підкріплено на 300 сторінках.

"Ми хочемо вдарити по проросійській мережі, яка намагалася розгорнути операцію впливу на нашій території. Це мало б серйозний вплив на безпеку Чехії та ЄС. Мета полягала в тому, щоб здійснювати дії та заходи в ЄС проти територіальної цілісності, суверенітету і незалежності України", – додав прем'єр.

У санкційному списку поки що шість пунктів. Йдеться про московського патріарха Кирила, російського бізнесмена Володимира Євтушенка і його сина Фелікса Євтушенка, чоловіка і дружину Ростислава й Ольгу Зорікових, а також компанію з управління російськими активами за кордоном. Бізнесмена Бориса Обносова вилучили зі списку санкцій після того, як проти нього ввели санкції в Євросоюзі.

"Уряд ніколи не закривав жодних вебсайтів і не робитиме цього зараз, але державні органи стежитимуть за дотриманням санкцій. У цьому разі вони перешкоджають продовженню роботи "Голосу Європи", – додав Фіала.

Згідно з обґрунтуванням, Медведчук таємно фінансує "Голос Європи", дистанційно інструктує Марчевського, який фактично керує компанією. Відповідно до документа, він використовує Марчевського для фінансування співпраці з журналістами та прихованої підтримки обраних осіб з-поміж кандидатів на виборах до ЄП.

Артем Марчевський. Фото Детектор медіа

"І це з метою підтримки зовнішньополітичних інтересів Російської Федерації та політико-пропагандистської діяльності, спрямованої проти територіальної цілісності, незалежності, суверенітету, стабільності та безпеки України", – йдеться в документі.

"Голос Європи" слугує для впливу й активного поширення дезінформації та пропаганди, спрямованих проти територіальної цілісності, незалежності, суверенітету, стабільності та безпеки України.

Він має акаунти у Facebook, мережі X та на інших платформах, а також поширює наративи російських окупантів через панельні дискусії та інші заходи, включно з міжнародною участю, і входить до списку санкцій.

Справа Медведчука

Як повідомляв ІМІ, Україна повернула 21 вересня 2022 року з російського полону 215 українських захисників та захисниць. 108 з них – це бійці полку "Азов". Їх обміняли на Віктора Медведчука. Після обміну Медведчук опинився в Москві.

Йому раніше повідомлено про підозру за ч. 1 ст. 111 (державна зрада), ч. 1 ст. 258-3 (сприяння терористичній організації) та ч. 1 ст. 438 (розграбування національних цінностей) Кримінального кодексу України.

У лютому 2023 року керівник Головного управління розвідки Міноборони Кирило Буданов повідомив, що Віктор Медведчук наразі намагається потрапити до владного середовища РФ, показуючи себе як суперексперта з українського питання.

У травні 2023 року дисциплінарна палата Кваліфікаційно-дисциплінарна комісія адвокатури Київської області задовольнила скаргу адвокатів Іллі Костіна та Романа Титикала й позбавила підозрюваного в держзраді екснардепа від забороненої партії ОПЗЖ Віктора Медведчука права на ведення адвокатської діяльності.

Liked the article?
Help us be even more cool!