ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Києві затримали агентуру проєкту Медведчука "Другая Украина"

Затримані агенти проєкту Віктора Медведчука “Другая Украина”. Фото – СБУ, колаж ІМІ

Служба безпеки України викрила в Києві осередок прокремлівського політичного проєкту “Другая Украина”, яку очолює обвинувачений у державній зраді екснардеп Віктор Медведчук, повідомила пресслужба СБУ.

За даними спецслужби, у столиці агентура проєкту займалась інформаційними диверсіями проти України. Учасники агентурної мережі облаштували підпільну студію в себе вдома і виготовляли замовні анімаційні ролики.

“Зокрема, її учасники поширювали відеоконтент, у якому дискредитували Сили оборони, закликали українців скласти зброю і здатися окупантам”, – зазначила спецслужба.

Готову медіапродукцію агенти пересилали на погодження своєму куратору з Росії – колишньому ведучому на каналах Медведчука Денису Жарких. Нині Жарких – директор організації “Другая Украина” в Москві.

Після перегляду роликів він давав дозвіл на поширення антиукраїнського контенту на підконтрольних Медведчуку інформресурсах, серед яких сайт “Другая Украина”, сторінки в соцмережах і на відеохостингу YouTube.

За кожне відео учасники групи отримували гроші. У Києві готівку їм особисто передавав близький родич Дениса Жарких.

Під час обшуків за місцями проживання фігурантів виявлено комп’ютерну техніку та мобільні телефони з доказами підривної діяльності на користь РФ, зазначає СБУ.

Двом учасникам агентурної групи повідомили про підозру в державній зраді, вчиненій в умовах воєнного стану (ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України).

За цією ж статтею Кримінального кодексу підозру отримав куратор групи – директор організації “Другая Украина” Денис Жарких.

Як повідомляв ІМІ, журналісти “Схем” з'ясували, що до “політичного руху” “Другая Украина”, створеного в Росії обвинуваченим у держзраді Віктором Медведчуком після обміну, долучаються втікачі з України: політичні коментатори з уже закритих проросійських телеканалів, депутати місцевих рад від ОПЗЖ і обвинувачені в державній зраді й сепаратизмі політтехнологи. Їм вдалось уникнути покарання і виїхати з України, дехто з них утік після 24 лютого 2022 року.

5 грудня 2023 року Посольство України в Сербії скерувало офіційний протест до міністерства закордонних справ Сербії з вимогою припинити діяльність представництва громадської організації Медведчука “Другая Украина”.

Liked the article?
Help us be even more cool!