ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

"Талібан" планує скористатись американською стратегією масового спостереження, зустрічається з Huawei

"Талібан" створює в афганських містах масштабну мережу камер спостереження, яка може спиратися на план, створений американцями перед відводом військ у 2021 році.

Про це виданню Reuters повідомив речник міністерства внутрішніх справ Афганістану.

Наразі уряд планує розширити мережу спостереження в столиці (Кабул), яка вже налічує понад 62 тисячі камер.

Талібська влада (яка публічно заявляє, що метою її дій є відновлення безпеки й придушення діяльності Ісламської держави, яка взяла на себе відповідальність за численні великі теракти в афганських містах) також обговорила потенційну співпрацю з китайським виробником зв’язкового обладнання Huawei, додав речник міністерства.

В основних підсумках цих зустрічей ідеться, що основою відносин талібів з багатьма іншими націями, зокрема США й Китаєм, є запобігання нападам міжнародних збройних угруповань – включно з відомими організаціями на кшталт Ісламської держави. Втім, деякі аналітики сумніваються, що режиму талібів вистачить грошей для фінансування такої програми, а правозахисні групи висловлюють занепокоєння, що всі ресурси буде витрачено на переслідування протестувальників і представників громадянського суспільства.

Попри те що "Талібан" нечасто підтверджує факти арештів, Комітет захисту журналістів заявляє, що з моменту захоплення талібами влади затримано щонайменше 64 журналісти. Протести проти обмежень прав жінок у Кабулі силою розганяли спецслужби, про що свідчать учасники подій, відеозаписи й джерела Reuters.

"Талібан" пильно стежить за центрами міст за допомогою патрульних машин спецслужб і регулярних блокпостів. Створення системи масового спостереження "під виглядом "піклування про нацбезпеку" дає талібам шаблон для подальшої реалізації своєї драконівської політики, яка порушує базові права людини", каже Метт Махмуді з Amnesty International.

Сам "Талібан" рішуче заперечує, що оновлена система спостереження порушуватиме права афганців. За словами Кані, ця система буде порівнянна з аналогічними системами в інших містах і реалізована згідно з нормами шаріату, які забороняють відеозапис у приватних просторах.

Масове встановлення камер з концентрацією на "важливих точках" Кабула й інших міст відбуватиметься в межах нової безпекової стратегії, на повну реалізацію якої піде чотири роки, зазначив речник МВС Абдул Матін Кані в розмові з Reuters.

"Наразі ми розробляємо безпекову мапу Кабула, над якою працюють експерти з безпеки й складання якої потребує багато часу, – каже він. – Ми вже маємо дві мапи: одну робили США для попереднього уряду, а другу – Туреччина".

Речник не уточнив, коли був зроблений турецький план.

Речник Держдепартаменту США стверджує, що Вашингтон не "співпрацює" з "Талібаном" і "чітко роз’яснив талібам їхній обов’язок упевнитися, що їхня країна не стане безпечним прихистком для терористів".

Речник турецького уряду не відреагував на прохання прокоментувати інформацію.

За словами Кані, у серпні таліби мали "просту розмову" з компанією Huawei щодо можливої співпраці, але не досягли жодної угоди чи чітких планів.

Видання Bloomberg News у серпні повідомляло, що Huawei уклала "усну угоду" з талібами щодо встановлення системи спостереження, посилаючись на джерело, ознайомлене з перебігом перемовин.

У вересні Huawei заявила Reuters, що на зустрічі "жодні плани не обговорювалися". 

Речниця МЗС Китаю стверджує, що не чула про жодні предметні обговорення, але додала, що "Китай завжди підтримував мир і відбудову в Афганістані, а також китайські підприємства у відповідній практичній співпраці".

Liked the article?
Help us be even more cool!