ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Свідки в справі Єсипенка плутаються у свідченнях – адвокат журналіста

14.09.2021, 11:01
Владислав Єпипенко на суді в Сімферополі 15 липня. Фото – скріншот з відео Радіо Свобода
Владислав Єпипенко на суді в Сімферополі 15 липня. Фото – скріншот з відео Радіо Свобода

Свідки в справі арештованого в окупованому Криму журналіста Радіо Свобода Владислава Єсипенка плутаються у свідченнях із приводу “виявлення гранати” в журналіста.

Про це Крим.Реалії розповів адвокат журналіста Дмитро Дінзе 13 вересня після засідання “суду” в справі Єсипенка.

За його словами, на засідання викликали свідків, зокрема російських оперативників і силовиків, які брали участь у затриманні журналіста, а також понятих, які розповіли “суду” різні версії “виявлення гранати” в Єсипенка. 

“Були викликані три свідки: оперативний співробітник, що брав участь разом з оперативним співробітником Коровіним, який складав протоколи обстеження автомобіля. Був Грищенко ще – оперативний співробітник, який забезпечував, наскільки я розумію, участь громадськості та допомагав Коровіну здійснювати оперативно-розшукові заходи на місці. Оперативний співробітник розповів приблизно все те саме, що і розповідав Коровін, додав, що жодного відеозапису та фотознімання він не бачив, пояснити з цього приводу він нічого не зміг, розповів, що він перший виявив гранату, виклав її, відповідно, чи то на килимок, чи то на сидіння автомобіля. Граната була виявлена в ніші, в підсумці. Потім були представники громадськості – дівчинка і чоловік, які брали участь під час обстеження автомобіля і які також були присутні під час виявлення цієї гранати. Вони розповіли зовсім іншу схему”, – зазначив адвокат.

За словами Дінзе, ці свідки заявили, що “після того, як автомобіль був зупинений, Єсипенка вивели з автомобіля співробітники ДІБДР, які відійшли від автомобіля, потім підійшли співробітники ФСБ, які попросили Єсипенка відчинити двері”.

“Він (Владислав Єсипенко. – Ред.) відчинив усі двері та багажник, далі запустили кінолога із собакою, який нібито виявив вибуховий пристрій, після цього підійшов вибухотехнік, один з понятих сказав, що він був із якимось приладом. Ми припускаємо, що це був газоаналізатор вибухових речовин, щоб виявити, чи дійсно там бойове спорядження було, граната чи ні. Але цей прилад ніде не фіксувався, в протоколі його немає, відповідно. Далі граната була роздетонована, опис гранати представники громадськості дати не змогли: чи були там гумки, ліска, ковпачки якісь на детонаторі і як сама граната виглядала, вони не згадали. І, якщо їхні свідчення подивитися, там конкретики ніякої немає”, – розповів Дмитро Дінзе.

Він додав, що один зі свідків заявив, що водночас проводилося відеознімання, а другий стверджував, що велося фотознімання.

За словами адвоката, на наступному судовому засіданні будуть заслухані ще кілька свідків. Також захист має намір оглянути автомобіль журналіста, щоб з'ясувати, чи могла в ніші, згаданій силовиками, “поміститися граната разом із підсумком”.

Як повідомляв ІМІ, 15 липня в підконтрольному Росії Сімферопольському районному “суді” російський прокурор оголосив обвинувальний висновок у справі журналіста Радіо Свобода Владислава Єсипенка. Його звинувачують за статтями 223-1 (незаконне виготовлення вибухових речовин, перероблення або ремонт вибухових пристроїв) і 222.1 (незаконні придбання, передання, збут, зберігання, перевезення або носіння зброї, її основних частин, боєприпасів) КК Росії. 

Санкції обох статей передбачають до 12 років позбавлення волі. Максимальний термін покарання за сукупністю двох статей – 18 років позбавлення волі.

6 липня Окупаційний суд у Сімферополі продовжив арешт Владиславові Єсипенку до 18 січня. Цього дня Єсипенко знепритомнів, коли його перевозили з будівлі суду до СІЗО.

13 квітня адвокат Владислава Єсипенка Олексій Ладін заявив, що його підзахисному співробітник ФСБ погрожує вбивством у разі відмови від свідчень, даних журналістом під тортурами.

9 квітня Олексій Ладін повідомив, що співробітники ФСБ Росії погрожували розправою Єсипенку після того, як він на суді в Криму звинуватив ФСБ в тортурах.

6 квітня Владислав Єсипенко заявив, що слідчі ФСБ РФ застосовували до нього тортури.

10 березня співробітники ФСБ Росії затримали в окупованому Криму фрілансера Радіо Свобода Владислава Єсипенка. Він брав участь в акції до дня народження Тараса Шевченка, що відбулася в Сімферополі 9 березня. Журналісту інкримінують збір інформації “в інтересах спецслужб України”, зокрема Служби зовнішньої розвідки, повідомили в Центрі громадських зв’язків ФСБ Росії. Як стверджують в ФСБ, Єсипенко “здійснював фото- і відеофіксацію місцевості, об’єктів життєзабезпечення і місць масового перебування людей на території Криму”.

Liked the article?
Help us be even more cool!