ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Співробітник ФСБ погрожував убивством Єсипенку в разі відмови від свідчень – адвокат

14.04.2021, 10:40
Фото – qha.com.ua
Фото – qha.com.ua

Адвокат заарештованого в Криму позаштатного співробітника Радіо Свобода (проєкт "Крим.Реалії") Владислава Єсипенка – Олексій Ладін – стверджує, що його підзахисному співробітник ФСБ погрожує вбивством у разі відмови від свідчень, даних журналістом під тортурами. Про це Олексій Ладін повідомив Крим.Реалії.

За його словами, розмова, під час якої співробітник ФСБ (адвокату і Єсипенку ім'я невідоме. – Ред.) погрожував заарештованому журналісту, відбулася 12 квітня в приміщенні СІЗО №1 Сімферополя.

“Після нашої вчорашньої зустрічі (12 квітня. – Ред.) в СІЗО, щойно і мій колега Еміль Курбедінов вийшли з ізолятора, Владислава Єсипенка викликали до сусіднього кабінету, де на той момент уже перебував співробітник ФСБ. Останній знову став погрожувати Владиславу Єсипенку фізичною розправою та вбивством, якщо він відмовиться від своїх нібито свідчень. Ці свідчення, як відомо, мій підзахисний дав під тортурами, фактично обмовивши себе у вигаданому злочині”, – розповів адвокат.

Про погрози з боку співробітників ФСБ Криму журналіст розповів своєму адвокатові 13 квітня перед початком слідчих дій.

“Коли Владислава Єсипенка вивезли із СІЗО на слідчі дії в будівлю ФСБ, в автозаку співробітник ФСБ знову став погрожувати вбивством, якщо він змінить свої свідчення. Незважаючи на це, мій підзахисний під час допиту як обвинуваченого пояснив, що він обмовив себе і що до нього застосовувалися тортури. У зв'язку з цим захист ініціює перевірку дій співробітників ФСБ і просить скерувати відповідні матеріали до військово-слідчого відділу Слідчого комітету в Криму для порушення кримінальної справи”, – додав адвокат.

Єсипенко також розповів адвокатові, що під час етапування в нього одного з усіх слідчо-заарештованих руки були туго закуті в наручники за спиною. Адвокат розцінює такі дії щодо свого підзахисного як чергові тортури.

Публічних коментарів співробітників ФСБ Росії з приводу цієї заяви Ладіна немає.

Як повідомляв ІМІ, 12 квітня адвокат журналіста Радіо Свобода Владислава Єсипенка Олексій Ладін повідомив, що співробітники ФСБ Росії в перші дні після затримання в Криму Єсипенка незаконно відібрали у нього слину для проведення біологічної експертизи.

9 квітня адвокат журналіста Владислава Єсипенка Олексій Ладін повідомив, що співробітники ФСБ Росії погрожували розправою Єсипенку після того, як він на суді в Криму звинуватив ФСБ у тортурах.

6 квітня арештований в окупованому Криму фрілансер Радіо Свобода Владислав Єсипенко заявив, що слідчі ФСБ РФ застосовували до нього тортури.

10 березня співробітники ФСБ Росії затримали в окупованому Криму фрілансера Радіо Свобода Владислава Єсипенка. Єсипенко брав участь в акції до дня народження Тараса Шевченка, що відбулася в Сімферополі 9 березня. Арештували журналіста до 11 травня.

Єсипенку інкримінують збір інформації “в інтересах спецслужб України”, зокрема Служби зовнішньої розвідки, повідомили в Центрі громадських зв’язків ФСБ Росії 16 березня. Як стверджують в ФСБ, Єсипенко “здійснював фото- і відеофіксацію місцевості, об’єктів життєзабезпечення і місць масового перебування людей на території Криму”.

Правозахисники заявили, що Єсипенкові не дають доступу до незалежного адвоката, і закликали звільнити його.

Журналіст перебуває в ізоляторі тимчасового тримання Сімферополя.

19 березня стало відомо, що Владислава Єсипенка звинуватили в шпигунстві на користь спецслужб України. Правозахисники не відкидають, що ФСБ використовує фізичний тиск на українця.

19 березня дружина заарештованого в окупованому Криму українського журналіста Владислава Єсипенка Катерина повідомила, що побоюється за життя і здоров'я свого чоловіка. Вона звернулася по допомогу “до всіх, хто може допомогти наблизити день визволення журналіста Владислава Єсипенка”.

Liked the article?
Help us be even more cool!