ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Стеження за Bihus.Info: ДБР відкрило справу про перешкоджання журналістам

Державне бюро розслідувань відкрило кримінальне провадження за ч. 3 ст. 171 Кримінального кодексу України – вплив у будь-якій формі на журналіста з метою перешкоджання виконанню ним професійних обов’язків, вчинений службовою особою з використанням свого службового становища.

Про це повідомила пресслужба Офісу генерального прокурора.

Там зазначили, що правоохоронці встановили нові факти, які можуть свідчити про перешкоджання законній професійній діяльності журналістів.

"На території етнографічного комплексу здійснювався незаконний збір інформації про журналістів редакції Bihus.Info. Дані могли бути використані для подальшого впливу на них", – повідомили в Офісі генерального прокурора.

Там додали, що наразі тривають процесуальні та слідчі дії, щоб встановити коло причетних.

Як повідомляв ІМІ, 5 лютого керівник проєкту журналістських розслідувань Bihus.Info Денис Бігус заявив, що за його командою стежила Служба безпеки України, а за операцію відповідав саме Департамент захисту національної державності СБУ.

У відповідь СБУ заявила, що розслідує кримінальні провадження про наркозлочинність і про незаконне використання засобів стеження. “За наявною в СБУ оперативною інформацією, серед клієнтів дилерів, через яких наркотичні речовини постачались іншим громадянам, виявилися також, на жаль, окремі співробітники Bihus.Info”, – зазначила спецслужба.

6 лютого голова СБУ Василь Малюк заявив, що обурений діями співробітників Департаменту захисту національної державності, які стежили за журналістами Bihus.Info.

6 лютого Верховна Рада викликала на доповідь у парламент голову СБУ Василя Малюка, після того як стало відомо, що співробітники спецслужби стежили за командою Bihus.info.

7 лютого 2024 року Голова Служби безпеки України Василь Малюк обговорив з послами країн G7 ситуацію, яка склалася навколо редакції Bihus.Іnfo. Зустріч ініціювала СБУ.

З чого все почалося

16 січня 2024 року керівник проєкту журналістських розслідувань Bihus.Info Денис Бігус записав заяву щодо оприлюднення в мережі провокативного відео, яке 16 січня на своєму ютуб-каналі оприлюднив сайт “Народна правда”, про вживання його співробітниками заборонених речовин та заявив про незаконне спостереження і прослуховування. Також він повідомив про кадрові зміни.

Співробітників Bihus.Info прослуховували кілька місяців, заявив у другому відеозверненні Денис Бігус. За його словами, про це свідчить оприлюднене аудіо телефонних розмов. Між цими розмовами минув час.

17 січня 2024 року СБУ відкрила кримінальне провадження за фактом незаконного прослуховування та відеознімання співробітників Bihus.Info й приїхала з обшуком до заміського комплексу, де велося незаконне знімання членів команди. Вони вилучили жорсткі диски із записами камер відеоспостереження. 18 січня 2024 року стало відомо, що Головне управління Нацполіції в Київській області розпочало досудове розслідування за фактом порушення недоторканності приватного життя за заявою журналістки проєкту Bihus.Info Марії Землянської. Національна поліція розслідує чотири провадження щодо стеження за журналістами Bihus.Info. 

Після власного розслідування команди Денис Бігус повідомив, що до операції зі стеження за командою Bihus.info було залучено щонайменше 30 людей. У номерах, де поселилися співробітники журналістського проєкту, більшість яких – жінки, були встановлені камери відеоспостереження. Також виконавці “операції” несанкціоновано стежили за іншими гостями готелю.

Liked the article?
Help us be even more cool!