ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Бігус заявив, що за його командою стежила СБУ

Денис Бігус про стеження. Скриншот ІМІ з відеотрансляції Bihus.Info
Денис Бігус про стеження. Скриншот ІМІ з відеотрансляції Bihus.Info

Керівник проєкту журналістських розслідувань Bihus.Info Денис Бігус заявив, що за його командою стежила Служба безпеки України. Про це він заявив 5 лютого в ефірі на ютуб-каналі проєкту.

“Саме Департамент захисту національної державності СБУ нагнав сюди 30 людей, щоб встановити камери в наші готель і номери й навіть у лазню”, – сказав Бігус. Редакція вважає, що приховані камери були незаконно встановлені в сауні та щонайменше восьми кімнатах (будинки “Морква”, “Вишеньки”, “Хата-2”, “Хата-3”).

Він не відкинув, що під це стеження “підклали юридичне підґрунтя”.

“Я цьому вже не здивуюся, але достеменно про це не знаю. А що я знаю – що кордони законності нахабно переступили. І використали з метою стеження за всією редакцією, щоб зібрати бодай якийсь компромат, бодай на когось, і отримані матеріали використали з очевидною метою – спроби дискредитації журналістів”, – сказав Бігус.

На своєму сайті Bihus.Info заявив, що ідентифікував тих, хто реалізовував операцію зі встановлення прихованих камер у готельні номери, де редакція перебувала 27 грудня 2023 року. Зробити це вдалося завдяки відео з камер безпеки відпочинкового комплексу.

Журналісти кажуть, що за операцію відповідав Департамент захисту національної державності (ДЗНД) СБУ. Судячи з відео, до встановлення техніки, ймовірно, залучали й Департамент оперативно-технічного забезпечення СБУ. 

За даними журналістів, у самому комплексі операція спецслужби тривала шість діб. Спершу представники СБУ під легендою замовлення корпоративу для офісних співробітників двічі в період 1522 грудня 2023 року прибували до комплексу, щоб детально оглянути номери, в які 27 грудня 2023 року заселиться редакція Bihus.Info.

Групу, що оглядала заклад, очолював високий худий чоловік, який назвався “Ігорем”. Він залишив адміністрації комплексу номер телефону, який нині вже відключений. Але навіть за короткий час використання цього тимчасового номера хтось устиг дати йому тег “Ігор СБУ”.

У цьому чоловікові редакція ідентифікувала Кравченка Ігоря Борисовича, співробітника СБУ. Серед телефонних тегів його постійного номера також є чимало позначок ДЗНД і “М”, що вказує на управління в складі Департаменту захисту національної державності.

Під час попередньої розвідки Ігор Кравченко і його команда також фіксували розташування камер на території і оглядали різні в’їзди.

У цьому чоловікові редакція ідентифікувала Кравченка Ігоря Борисовича, співробітника СБУ. Фото – Bihus.Info

Потім 26 грудня під легендою власного корпоративу до комплексу прибули 30 людей на чолі з уже згаданим Кравченком з ДЗНД. Частина з них привезла великі валізи, в яких, вважає редакція, містилася необхідна для встановлення техніка. Група з великими валізами виїхала з комплексу того ж вечора. Ця група пересувалася на синьому автомобілі Volkswagen Caddy – такі самі використовує оперативно-технічне забезпечення СБУ.

Решта людей на чолі з Ігорем Кравченком з ДЗНД лишилася ночувати до ранку 27 грудня.

Серед них журналісти впізнали Євгена Олександровича Коноваленка, який регулярно заходить усередину ДЗНД. У 2020 році він подавав декларацію як співробітник СБУ (нині декларацію видалено з публічної частини реєстру через війну). У відповідь на запитання редакції, хто наказав йому брати участь в операції стеження за журналістами, Коноваленко змовчав.

Крім того, редакція вказує на жінку, імовірно на ім’я Юлія, з “корпоративу” Ігоря Кравченка, яка теж постійно з’являється під ДЗНД. Редакція помічала її тут три дні поспіль у січні-лютому 2024 року, а коли поставила їй запитання про незаконне шпигунство, жінка зачинилась у кав’ярні.

Редакція Bihus.Info ідентифікувала тих, хто за ним стежив. Фото – Bihus.Info

А в цьому чоловікові вже глядачі Bihus.Info впізнали Тараса Вікторовича Садовника. І за даними джерел, і за даними його телефонних тегів, Садовник не так давно перевівся з СБУ Хмельниччини до Києва, а саме – до ДЗНД. Садовник на дзвінки не відповів.

Редакція Bihus.Info ідентифікувала тих, хто за ним стежив. Фото – Bihus.Info

27 грудня, окрім Bihus.Info, в комплекс заселилися кілька осіб, також пов’язаних з Ігорем Кравченком. Як випливає з камер безпеки комплексу – для ведення зовнішнього спостереження за редакцією.

Після виїзду Bihus.Info з комплексу, ввечері 28 грудня, в більшість номерів, де перебувала редакція, заїхала інша група чоловіків. Кімнати для неї бронював інший “Ігор”. Телефонний номер, з якого він дзвонив, теж виявився “одноразовим” – він також відключений і лише на дві цифри відрізнявся від тимчасового телефону Ігоря Кравченка.

Редакція зазначає, що в цій групі чоловіків, яка, очевидно, приїжджала забирати приховану техніку, також був щонайменше один з тих, хто раніше відвідував “корпоратив” з Ігорем Кравченком. Окрім частини кімнат, ця група теж побувала і в сауні.

1 січня 2024 року до комплексу повернулася ще одна, уже третя, група. Вона заїхала у дві кімнати над сауною. Ці кімнати для третьої групи забронював і оплатив ще 28 грудня “Ігор номер два”. Він намагався орендувати їх на 28 грудня, але не зміг через бронь сторонніми людьми.

Докази встановлення техніки в різних номерах журналісти зафіксували під час власного розслідування. У будинках, оформлених як стилізовані українські хатинки, приховані камери встановили у вішаки для одягу. Місце під них вирізано і в вішаках, і в стінах.

Місце, де були встановлені камери, що спостерігали за Bihus.Info. Фото – Bihus.Info
 
Місця, де були встановлені камери, що спостерігали за Bihus.Info. Фото – Bihus.Info

У сауні камера, вважає редакція, була встановлена в антресолі. А в інших номерах представники Bihus.Info пригадали девайси в стелі, схожі на пожежну сигналізацію, яких пізніше, під час огляду приміщень, не виявилось.

Журналісти зазначають, що в письмовому коментарі СБУ проігнорувала питання про те, чи отримувались ухвали суду на встановлення прихованої техніки в спальні кімнати. А також про те, як матеріали телефонного прослуховування та відео з прихованих камер у спальнях опинилися на сайтах-сміттярках.

Там також зазначили, що проведений ними 17 січня 2024 року огляд комплексу не виявив ознак встановлення прихованої техніки. Того дня СБУ приїжджала до комплексу, щоб вилучити сервер, на якому містяться докази щодо тих, хто встановив приховані камери.

Редакція зазначає, що в СБУ також не відповіли чітко на запитання, чи існує якесь чинне кримінальне провадження щодо будь-кого з колишніх або нинішніх членів редакційного колективу. Там згадали лише про кримінальне провадження Нацполу за статтею 307 ККУ, в якому “фігурувала одна з операторів Bihus.Info”. 

Однак СБУ не зазначила ані своєї ролі в цьому провадженні, ані дати його відкриття і закриття, ані номера. Операторці Bihus.Info не повідомлялося про підозру, її не викликали на допити в жодному провадженні за статтею 307, їй також наразі не повідомляли про здійснення щодо неї НСРД, як вимагає стаття 253 КПК. Нагадаємо, деякі з опублікованих раніше телефонних розмов, за даними записаних осіб, відбулися понад рік тому. Опубліковані записи вказують, що прослуховували телефони більш ніж однієї особи.

Звільнений 31 січня 2024 року керівник Департаменту захисту національної державності Роман Семенченко в розмові з Bihus.Info на прямі запитання про його і ДЗНД участь в операції щодо редакції цю участь не спростовував і рекомендував звертатися по коментарі до голови СБУ або пресцентру.

Як повідомляв ІМІ, 16 січня 2024 року керівник проєкту журналістських розслідувань Bihus.Info Денис Бігус записав заяву щодо оприлюднення в мережі провокативного відео, яке 16 січня на своєму ютуб-каналі оприлюднив сайт “Народна правда”, про вживання його співробітниками заборонених речовин та заявив про незаконне спостереження і прослуховування. Також він повідомив про кадрові зміни.

Співробітників Bihus.Info прослуховували кілька місяців, заявив у другому відеозверненні Денис Бігус. За його словами, про це свідчить оприлюднене аудіо телефонних розмов. Між цими розмовами минув час.

17 січня 2024 року СБУ відкрила кримінальне провадження за фактом незаконного прослуховування та відеознімання співробітників Bihus.Info та приїхала з обшуком до заміського комплексу, де велося незаконне знімання членів команди. Вони вилучили жорсткі диски із записами камер відеоспостереження. 18 січня 2024 року стало відомо, що Головне управління Нацполіції в Київській області розпочало досудове розслідування за фактом порушення недоторканності приватного життя за заявою журналістки проєкту Bihus.Info Марії Землянської. Національна поліція розслідує чотири провадження щодо стеження за журналістами Bihus.Info. 

Після власного розслідування команди Денис Бігус повідомив, що до операції зі стеження за командою Bihus.info було залучено щонайменше 30 людей. У номерах, де поселилися співробітники журналістського проєкту, більшість яких – жінки, були встановлені камери відеоспостереження. Також виконавці “операції” несанкціоновано стежили за іншими гостями готелю.

Liked the article?
Help us be even more cool!