ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Стеження за Bihus.Info: поліція відкрила чотири провадження

Національна поліція розслідує чотири провадження щодо стеження за журналістами Bihus.Info. Про це повідомив 22 січня голова Національної поліції Іван Вигівський на брифінгу в Києві, передає Укрінформ.

"Одне провадження в Служби безпеки. Друге провадження навіть не одне, а звернулося до нас чотири представники від Bihus, ми зареєстрували чотири провадження за статтею 182 – порушення недоторканності приватного життя. Фактично вони внесені на вихідних, п’ятниця-субота. Заплановано ряд слідчих дій. Bihus опублікував, що Служба безпеки вже певні слідчі дії провела. Ми також скоординуємо наші дії і будемо рухатися", – сказав Вигівський.

Він також поінформував, що в справі про перешкоджання роботі журналіста-розслідувача Юрія Ніколова встановлено чотирьох безпосередніх учасників, зараз проводяться слідчі дії, оглядаються телефони.

Як повідомляв ІМІ, 16 січня 2024 року керівник проєкту журналістських розслідувань Bihus.Info Денис Бігус записав заяву щодо оприлюднення в мережі провокативного відео, яке 16 січня на своєму ютуб-каналі оприлюднив сайт "Народна правда", про вживання його співробітниками заборонених речовин та заявив про незаконне спостереження і прослуховування. Також він повідомив про кадрові зміни.

Співробітників Bihus.Info прослуховували кілька місяців, заявив у другому відеозверненні Денис Бігус. За його словами, про це свідчить оприлюднене аудіо телефонних розмов. Між цими розмовами минув час.

17 січня 2024 року Служба безпеки України відкрила кримінальне провадження за фактом незаконного прослуховування та відеознімання представників проєкту Bihus.Info. Того ж дня СБУ приїхала з обшуком до заміського комплексу, де велося незаконне знімання членів команди Bihus.Info. Вони вилучили жорсткі диски із записами камер відеоспостереження. 18 січня 2024 року стало відомо, що Головне управління Нацполіції в Київській області розпочало досудове розслідування за фактом порушення недоторканності приватного життя за заявою журналістки проєкту Bihus.Info Марії Землянської.

Після власного розслідування команди Денис Бігус повідомив, що до операції зі стеження за командою Bihus.info було залучено щонайменше 30 людей. У номерах, де поселилися співробітники журналістського проєкту, більшість яких – жінки, були встановлені камери відеоспостереження. Також виконавці "операції" несанкціоновано стежили за іншими гостями готелю.

Щодо нападу на Юрія Ніколова, то поліція встановила п’ятьох учасників, які 15 січня 2024 року ломились у квартиру журналіста-розслідувача Юрія Ніколова. У них 20 січня за місцями проживання відбулись обшуки та з ними поліцейські провели з низку слідчих дій. У фігурантів вилучили компʼютерну техніку та мобільні телефони, на які вони знімали свій "візит" до журналіста.

Liked the article?
Help us be even more cool!