ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Стахіву повідомили про підозру в шахрайстві та поширенні локацій ЗСУ

Правоохоронці оголосили львівському псевдоактивісту та антивакцинатору Остапу Стахіву підозру за двома статтями – поширення інформації про розміщення ЗСУ та шахрайство. Про це повідомила Служба безпеки України.

За даними слідства, за декілька місяців до початку повномасштабної війни фігурант, маючи підозру за спроби захоплення державної влади в Україні, підбурював людей влаштовувати масові заворушення та захоплювати держустанови під виглядом “руху антивакцинаторів”.

“Перебуваючи у статусі обвинуваченого під час повномасштабного вторгнення, фігурант продовжив антиукраїнську діяльність. Через свої акаунти в соцмережах “блогер” розповсюджував деструктивний контент. Зокрема, він стверджував, що російську збройну агресію нібито спричинили “треті країни”, які “спровокували” Москву до повномасштабного вторгнення в Україну”, – зазначили в спецслужбі.

Обшук в антивакцинатора Остапа Стахіва. Фото – пресслужба СБУ

В СБУ додали, що під час одного зі своїх прямих ефірів у соцмережах підозрюваний публічно озвучив точну локацію розташування одного з підрозділів українських захисників, чим наразив їх на небезпеку.

Також спецслужба зазначила, що він організував псевдокурси “журналістики”, “на яких серед іншого навчав своїх послідовників протидіяти мобілізації в Україні”.

За даними слідства, вартість курсів становила 7 тисяч грн з одного слухача. Після завершення навчання він обіцяв своїм клієнтам посвідчення журналіста міжнародного зразка.

“Утім, замість обіцяних документів він видавав “випускникам” фіктивні посвідчення місцевої газети, яка втратила акредитацію ще навесні цього року”, – зазначила СБУ.

Незаконні посвідчення, які Остап Стахів видавав слухачам та слухачкам псевдокурсів. Фото – пресслужба СБУ

СБУ зазначає, що під час обшуків за місцем проживання в нього знайшла мобільні телефони та “інші речові докази злочинної діяльності”.

Наразі розв'язується питання про обрання підозрюваному запобіжного заходу.

Що відомо про Остапа Стахіва

Остап Стахів – один з лідерів антивакцинального руху в Україні, входив до руху “Стоп Фейк Пандемія”, називав пандемію COVID-19 вигаданою, активно виступав проти вакцин, масок і карантину.

У 2021 році ІМІ спільно з Texty.org.ua писав про Антивакцинаторський рух в Україні: хто є хто, наскільки вони впливові та які їхні наративи. Серед його учасників був Остап Стахів, якого підтримував підозрюваний у держзраді блогер з Херсона Кирило Стремоусов, що нині вважається загиблим.

СБУ 16 листопада 2021 року повідомила про блокування всеукраїнської мережі антивакцинаторів та оголосила підозру їхньому лідеру Остапу Стахіву за статтею 109 Кримінального кодексу України (“Дії, вчинені з метою насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або захоплення державної влади, а також змова про вчинення таких дій”). 

СБУ повідомила, що мережа під “антивакцинаторськими” гаслами намагалася дестабілізувати суспільно-політичну ситуацію в Україні: її учасники закликали до насильницької зміни конституційного ладу, а їхні дії координували російські куратори.

Тоді Галицький районний суд Львова арештував Стахіва з можливістю внести заставу в мільйон гривень, а вже 1 грудня 2021 року він вийшов із СІЗО під заставу.

У липні 2023 року Остап Стахів оголосив про відкриття платних “курсів журналістики” та видавання “посвідчень журналіста” після їхнього закінчення. Курс коштував 7500 грн. 

У травні 2024 року Національна рада з питань телебачення і радіомовлення утрималася від голосування за реєстрацію двох газет і журналу Стахіва. 

У липні цього року СБУ повідомила про підозру колишньому тележурналісту, що називає себе нині блогером, Жану Новосельцеву за фактом перешкоджання законній діяльності Збройних сил України та інших військових формувань. За даними Zaxid.net, саме з ним Стахів із квітня проводив псевдокурси й видавав журналістські посвідчення.

25 вересня 2024 року видання Zaxid.net з посиланням на власні джерела повідомило про те, що СБУ затримала Стахіва та оголосила йому про підозру в шахрайстві.

Liked the article?
Help us be even more cool!