ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Zaxid.net: СБУ повідомила про підозру Остапу Стахіву (виправлено)

ІМІ виправив заголовок і прибрав з тексту слова про затримання Остапа Стахіва після виправлення новини виданням Zaxid.net.

Служба безпеки України провела у Львові сьогодні, 25 вересня, обшуки в помешканні місцевого псевдоактивіста та антивакцинатора Остапа Стахіва. Про це повідомляє Zaxid.net з посиланням на власні джерела.

За даними видання, Стахіву повідомили про підозру в шахрайстві. Невдовзі суд обере йому запобіжний захід.

Остап Стахів. Фото: Варіанти

Також СБУ провела обшуки й у низки соратників Стахіва. Зокрема, у Дмитра Вратіла, Наталії Реган та співорганізатора псевдожурналістських курсів у Києві Жана Новосельцева, в якого також вилучили комп’ютер. Зазначимо, що Жан Новосельцев 26 липня цього року вийшов із СІЗО під заставу у 242 тисячі гривень.

Крім цього, зазначає видання, обшуки провели в центрі друку “Копібум”, що на вулиці Драгоманова у Львові, де Стахів друкував журналістські посвідчення, які отримували учасники псевдокурсів.

Оновлено в 14:45. Нацполіція повідомила, що спільно з СБУ проводить обшуки у львівського псевдоактивіста, який видавав фіктивні посвідчення журналіста. Його ім'я не називають, але на опублікованому поліцією фото можна впізнати Стахіва. 

Правоохоронці документують шахрайські дії чоловіка. Детальніше після завершення слідчих дій, – зазначила поліція.

Фото – Нацполіція

Що відомо про Остапа Стахіва

Остап Стахів – один з лідерів антивакцинального руху в Україні, входив до руху “Стоп Фейк Пандемія”, називав пандемію COVID-19 вигаданою, активно виступав проти вакцин, масок і карантину.

У 2021 році ІМІ спільно з Texty.org.ua писав про Антивакцинаторський рух в Україні: хто є хто, наскільки вони впливові та які їхні наративи. Серед його учасників був Остап Стахів, якого підтримував підозрюваний у держзраді блогер з Херсона Кирило Стремоусов, що нині вважається загиблим.

СБУ 16 листопада 2021 року повідомила про блокування всеукраїнської мережі антивакцинаторів та оголосила підозру їхньому лідеру Остапу Стахіву за статтею 109 Кримінального кодексу України (“Дії, вчинені з метою насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або захоплення державної влади, а також змова про вчинення таких дій”). 

СБУ повідомила, що мережа під “антивакцинаторськими” гаслами намагалася дестабілізувати суспільно-політичну ситуацію в Україні: її учасники закликали до насильницької зміни конституційного ладу, а їхні дії координували російські куратори.

Тоді Галицький районний суд Львова арештував Стахіва з можливістю внести заставу в мільйон гривень, а вже 1 грудня 2021 року він вийшов із СІЗО під заставу.

У липні 2023 року Остап Стахів оголосив про відкриття платних “курсів журналістики” та видавання “посвідчень журналіста” після їхнього закінчення. Курс коштував 7500 грн. 

У травні 2024 року Національна рада з питань телебачення і радіомовлення утрималася від голосування за реєстрацію двох газет і журналу Стахіва. 

У липні цього року СБУ повідомила про підозру колишньому тележурналісту, що називає себе нині блогером, Жану Новосельцеву за фактом перешкоджання законній діяльності Збройних сил України та інших військових формувань. За даними Zaxid.net, саме з ним Стахів із квітня проводив псевдокурси й видавав журналістські посвідчення.

Liked the article?
Help us be even more cool!