ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Антивакцинатор Стахів відкрив курси журналістів і обіцяє видавання посвідчень

Фото: Варіанти
Фото: Варіанти

Підозрюваний у справі про повалення конституційного ладу в Україні, псевдоактивіст і антивакцинатор Остап Стахів оголосив про відкриття “курсів журналістики” та видавання “посвідчень журналіста” після їхнього закінчення, повідомляє ZAXID.NET

Курси будуть платними, відбуватимуться онлайн і триватимуть 21 день. Після завершення курсу учасникам обіцяють видати посвідчення журналіста міжнародного зразка. Для долучення до “навчання” потрібно звернутися до Олега Герича, який називає себе відповідальним за адміністративний департамент проєкту. Видання дізналося, що за попередньою реєстрацією курс коштував 2850 грн, а тепер – 7500 грн. Викладатиме “журналістику” особисто Остап Стахів. Наразі в чаті курсу є майже сто учасників.

Олег Герич (позиціює себе в соцмережах як журналіста і розповідає, як боротися з Центрами територіального комплектування) зазначає, що на час курсу діє “журналістський стан” і “журналістська адміністрація”. Учасники зобов'язані відвідувати всі заняття Стахіва та виконувати домашні завдання.

Скриншот ZAXID.NET

Сам Стахів не приховує, що курси проводить не для того, щоб їхні учасники могли працювати в медіа, а для “боротьби за свої права”.

“Статус журналіста можна отримати в нас за однієї умови – пройти курс, виконати завдання. Вже один такий курс відбувся, але ще не та кількість людей, щоб діяти по Україні як спільнота журналістів. Треба провести кілька курсів, щоб люди могли бути журналістами-правозахисниками. Недостатньо бути правозахисником і не мати статус журналіста, бо є обмеженість. Коли ми об'єднані у відповідну спільноту,  це як один плюс один дорівнює одинадцять, а десять плюс десять – сто. Ми світлячки. Об'єднуймося й освічуймо цю темряву”, – зазначив Остап Стахів.

Скриншот ІМІ

Речниця Служби безпеки України у Львівській області Роксолана Яворська розповіла ZAXID.NET, що відомство не може притягнути Стахіва до відповідальності за створення курсів, хоча стежить за його діяльністю.

“Наші оперативники відстежують діяльність Остапа Стахіва. Проте з точки зору правової діяльності й законодавства він має ліцензію та володіє кількома ЗМІ. Ще раніше він відкрив свої ЗМІ, подав у Книжкову палату свої друковані матеріали. Після цього йому надали ліцензію. Проте зараз він є фігурантом кримінального провадження. Поки Стахів не засуджений, то має право як засновник робити ці курси. Тобто в правовому полі ми не можемо притягнути його до відповідальності”, – зазначила Роксолана Яворська.

Медіаексперт Отар Довженко розповів, що такі курси підривають довіру до журналістської спільноти.

“Подібні “курси” – профанація журналістської професії. Що більше буде псевдожурналістів з посвідченнями від Стахіва і йому подібних, то більше підстав для недовіри до медіа загалом у суспільства. Мене не дивує, що друг колаборанта Кирила Стремоусова Стахів продовжує його справу. Дивує, що правоохоронні органи впритул не бачать стремоусовщини в себе під носом”, – зазначив Отар Довженко.

Нагадаємо, журналістські посвідчення потрібні, щоб медійники мали доступ до органів влади та можливість збирати інформацію, коли інші громадяни мають обмеження. Крім цього, власник прескарти може носити для захисту травматичну зброю. Купівля чи продаж посвідчень порушують статтю 366 КК України про службове підроблення.

Як повідомляв ІМІ, 16 листопада 2021 року Служба безпеки України повідомила про блокування всеукраїнської мережі антивакцинаторів та оголосила підозру їхньому лідеру Остапу Стахіву за ст. 109 Кримінального кодексу України (“Дії, вчинені з метою насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або захоплення державної влади, а також змова про вчинення таких дій”). Другим підозрюваним називають Михайла Милостивого. За попередньою інформацією, їхні дії координували російські куратори.

18 листопада Галицький районний суд м. Львів арештував до 16 січня з можливістю внести заставу в мільйон гривень Остапа Стахіва, якого звинувачують у діях, спрямованих на повалення конституційного ладу в Україні. Проте 1 грудня 2021 року Стахів вийшов із СІЗО під заставу.

Остап Стахів – один з лідерів антивакцинального руху в Україні, який називав пандемію COVID-19 вигаданою, активно виступав проти вакцин, масок і карантину.

У 2021 році ІМІ спільно з Texty.org.ua писав про Антивакцинаторський рух в Україні: хто є хто, наскільки вони впливові та які їхні наративи. Серед його учасників був Остап Стахів, якого підтримував підозрюваний у держзраді блогер Кирило Стремоусов.

Liked the article?
Help us be even more cool!