ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

СБУ затримала ексведучого Жана Новосельцева, який закликав до збройного спротиву мобілізації

Служба безпеки України повідомила про підозру колишньому тележурналісту, що називає себе нині блогером, та трьом його спільникам за фактом перешкоджання законній діяльності Збройних сил України та інших військових формувань.

Про це повідомили Служба безпеки України та Київська міська прокуратура.

Правоохоронці не називають ім’я ексжурналіста, але, за інформацією джерел Суспільного в правоохоронних органах, йдеться про Жана Новосельцева.

За даними слідства, підозрювані в період дії воєнного стану на сторінках у Facebook, Telegram-каналі та YouTube-каналі закликали до збройного спротиву співробітникам ТЦК та правоохоронних органів, а також поширювали фейки про українських захисників. 

Затримання Жана Новосельцева. Фото – СБУ

Також вони створили сайт, де “зливали” персональні дані українських військових, насамперед представників ТЦК та правоохоронців.

За даними СБУ, Новосельцев є одним з організаторів угруповання, яке причетне до інформаційно-підривної діяльності на користь РФ. До групи він залучив ще сімох спільників. Серед них – псевдоексперти, адміністратори інтернет-спільнот та фахівці з відеомонтажу. Вони видавали себе за журналістів, використовуючи посвідчення незареєстрованих видань, зазначає СБУ. 

Угруповання нейтралізовано в результаті превентивних заходів у Київській, Одеській, Харківській та Закарпатській областях. 

Під час обшуків за місцями їхнього проживання “виявлено комп’ютерну техніку та мобільні телефони з доказами злочинів”.

Інший затриманий. Фото – СБУ

Чотирьом особам повідомлено про підозру за ч. 2 ст. 28 та ч. 1 ст. 114-1 Кримінального кодексу України (перешкоджання законній діяльності ЗСУ та інших військових формувань). Двох з них, Новосельцева та його спільника-псевдоексперта, затримано. Їм загрожує до восьми років позбавлення волі.

Розв'язується питання щодо повідомлення про підозру всім іншим фігурантам.

Фото – СБУ

Що відомо про Жана Новосельцева

За даними Zaxid.net, Жан Новосельцев є соратником львівського антивакцинатора Остапа Стахіва, з яким провів десятки інтерв'ю. Новосельцев називає себе журналістом і правозахисником. 

Із квітня 2024 року Жан Новосельцев разом з Остапом Стахівим почав проводити псевдокурси й видавати журналістські посвідчення. Вартість такого навчання коштувала від 5,5 до 9 тис. грн. 

Також видання зазначає, що Жан Новосельцев веде канал у Telegram, де дискредитує роботу ТЦК та розповідає про “їхнє свавілля”. Канал Новосельцева налічує майже 31 тис. підписників. 

Остап Стахів опублікував відео після обшуку в Новосельцева, де той говорить, що відкрита кримінальна справа проти нього нібито була очікуваною, бо він “бореться з корупцією”.

Жан Новосельцев родом з Харкова. Із 2006 року працював на каналі 1+1 як кореспондент, а з вересня 2012 до травня 2014 року був ведучим програми “Гроші”. 1+1 припинив співпрацю з Новосельцевим, оскільки той почав працювати в проєкті “Гром ТВ”, який був пов'язаний з міністром внутрішніх справ України Віталієм Захарченком. У 2015 році Новосельцев разом зі своїм колегою Олексієм Кутєповим, який співпрацював з Анатолієм Шарієм і зараз перебуває за кордоном, взяв участь в ефірі “Россия 24”, де розповідав про те, як в Україні переслідують журналістів. Вони розповідали про свій проєкт “17 канал”, який звинувачували в співпраці з бойовиками псевдореспубліки. На цьому каналі також працював підозрюваний у держзраді пропагандист Руслан Коцаба.

Liked the article?
Help us be even more cool!